Vizuelna umjetnost

Dan Muzeja Republike Srpske: "Bili smo i ostali najvažnija institucija kulture"

Dan Muzeja Republike Srpske: "Bili smo i ostali najvažnija institucija kulture"
Foto: N.N. | Obilježen Dan MRS: "Bili smo i ostali najvažnija institucija kulture"

BANJALUKA - Svečano obilježavanje Dana Muzeja Republike Srpske (MRS) održano je danas u ovoj instituciji retrospektivom rada, ali i najavama nekih od narednih projekata ove institucije koja je osnovana na jučerašnji dan prije 92 godine.

Ovim povodom tokom cijelog dana ulaz za posjetioce muzeja je besplatan, a prisutnima se obratio i Davor Strika, vršilac dužnosti direktora.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo se okupili ovdje u ovolikom broju kako bismo proslavili 92 godine od osnivanja i rada Muzeja Republike Srpske. Kao što znate, mi smo osnovani 26. septembra 1930. godine ukazom bana Svetislava Tise Milosavljevića. Prvi direktor naše institucije bio je Spiridom Špiro Bocarić, akademski slikar porijeklom iz Budve. Za svih ovih devet decenija, za sve ove 92 godine, mi smo bili i ostali centralna muzejska institucija, centralna institucija kulture, hram kulture, riznica svih uspomena i istorije kulture i tradicije naroda Republike Srpske, srpskog naroda i svih drugih naroda", istakao je Strika u svom obraćanju. On je dodao da je ponosan na sve ono što su generacije prije nas uradile kako bi se ova institucija svakodnevno razvijala.

"Ponosni smo na sve ono što je urađeno u prethodnom periodu. Sa radošću očekujemo ono što nam predstoji, a predstoji nam puno uspjeha zato što smo sigurni kada vidimo ko čini kolektiv naše institucije da će ti uspjesi i doći. Mi smo, kao što sam i rekao, u prethodnom periodu zajedno radili na stvaranju različitih razvojnih pretpostavki za dalji uspješan razvoj Muzeja Republike Srpske. Ne želimo stati na tome", navodi Strika.

On smatra da Muzej Republike Srpske ima dovoljno potencijala da se još uspješnije etablira kao vodeća institucija kulture, te da će uspjeti na tom putu.

"Samo ove godine imamo predviđeno nekoliko ozbiljnih manifestacija, imaćemo uskoro otvaranja izložbi 'Heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja', 'Čudesna moć biljaka', izložbi o profesoru doktoru Nikoli Koljeviću, o stvaraocu Republike Srpske, a osim izložbe radićemo na infrastrukturnim projektima", najavljuje Strika.

Kustos Janko Vračar prisutne je podsjetio na najpopularniji eksponat u posljednje vrijeme u Muzeju Republike Srpske - mač iz 14. vijeka, koji je pronađen u kamenu na dnu rijeke Vrbas. Mač je juče bio izložen za javnost, a inače je zaštićen u depou muzeja.

"Ono što je značajno za ovaj mač nije sam mač kao predmet, nego mjesto njegovog pronalaska. On je, kao što znate, nađen u rijeci Vrbas, podno tvrđave Zvečej, koja je u srednjem vijeku imala izuzetan značaj. To je mjesto gdje je stolovao kralj Srba i Bosne Stefan Ostojić. Možemo ga povezati sa velikim vojvodom Hrvojem Vukčićem, koji je bio herceg splitski, kao i s osmanskim osvajanjem Bosne jer je dizdar te tvrđave za vrijeme osmanskog osvajanja 1463. godine bio čuveni Konstantin Mihailović, pisac "Uspomena janjičara" koji je bio zarobljen za vrijeme Mehmeda Osvajača na Novom brdu", rekao je Vračar, podsjetivši da se Mihailović, kao janjičar u turskoj vojci, borio prilikom osvajanja Bosne, tako da je ostavio brojne uspomene i pisano djelo o tvrđavi Zvečaj. Zbog toga, zaključio je Vračar, možemo reći da je ovaj mač prvi materijalni dokaz istorijskih događaja koji se spominju u srednjovjekovnoj istoriji ovoga kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije