Vizuelna umjetnost

Obilježen Dan Muzeja Republike Srpske

Obilježen Dan Muzeja Republike Srpske
Foto: Muzej Republike Srpske | Obilježen Dan Muzeja Republike Srpske

BANJALUKA - Otvaranjem inovirane izložbene postavke "Drugi svjetski rat (1941 - 1945) i socijalistička Jugoslavija (1945 - 1990)" autora Milenka Đorđevića, višeg kustosa istoričara, sinoć je u Banjaluci obilježen Dan Muzeja Republike Srpske, odnosno 93 godine od osnivanja ove kulturne institucije.

Autor izložbe objasnio je da izložba obuhvata period Drugog svjetskog rata, istorijskog perioda kada je srpski narod pretrpio velika stradanja, ali je pokazao da je slobodarskog karaktera i da je izvojevao pobjedu nad fašizmom.

Davor Strika, direktor Muzeja Republike Srpske, rekao je da ova institucija kulture slavi 93. rođendan i da su oni koji su ga osnovali i njime rukovodili ostavili veliku zaostavštinu i put koji ovaj muzej treba da slijedi.

Ustanova je, naredbom prvog bana Vrbaske banovine Svetislava Tise Milosavljevića, osnovana 26. septembra 1930. godine, za prvog upravnika postavljen je akademski slikar Spiridon Špiro Bocarić, koji je dao veliki doprinos razvoju muzejske djelatnosti i kulture u Banjaluci.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske, rekla je na otvaranju izložbe da je važno predočiti pravu istorijsku istinu o tome šta se dešavalo srpskom narodu u skorijoj prošlosti, te da je veoma važno sačuvati kulturno i istorijsko nasljeđe srpskog naroda i njegov identitet.

Svečanosti u Muzeju Republike Srpske prisustvovale su visoke zvanice iz naučnog, političkog i kulturnog života Republike Srpske i Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije