Vizuelna umjetnost

Obilježeno 120 godina "Prosvjete" u Obudovcu

Obilježeno 120 godina "Prosvjete" u Obudovcu
Foto: Srna | Obilježeno 120 godina "Prosvjete" u Obudovcu

Na Međunarodnoj smotri folklora u Obudovcu, organizovanoj u okviru obilježavanja 120 godina postojanja SPKD "Prosvjeta" u tom mjestu, koreografijama iz svog kraja predstavilo se osam društava iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

U prepunoj sali Doma kulture u Obudovcu predstavili su se Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Branislav Nušić" iz Borova, KUD "Ostrovo" iz Ostrova iz Hrvatske, KUD "Bratstvo" iz Subotice, Društvo za očuvanje srpskog folklora "Gradac" iz Valjeva, KUD "Stubline" iz Obrenovca, KUD "Modriča", KUD "Miloš Kupres" iz Kožuha i SPKD "Prosvjeta" Obudovac.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Obudovca Milan Nikolić izjavio je Srni da je 1990. godine osnovan Opštinski odbor "Prosvjete", koji i danas aktivno radi kroz sekcije - folklorni ansambl, dramski studio, pjevačka grupa, muzičko-instrumentalna grupa i broji stotinu članova u raznim kategorijama.

On je naveo da Društvo u Obudovcu od 1902. godine nosi naziv "Prosvjeta", a za ovih 120 godina učestovali su na mnogobrojnim manifestacijama - od Slovenije, Sjeverne Makedonije, Mađarske, širom bivše Jugoslavije i kroz njihove redove prošlo je više od hiljadu članova.

"Značajna su nam sva učešća u Kranju, Bitoli, Zagrebu, Rijeci, Subotici, Trebinju... Učestovali smo na mnogobrojnim manifestacijama i takmičenjima osvajali prva mjesta. Imamo mnogo priznanja, a od 2009. godine smo nosioci Ordena Svetoga Save", rekao je Nikolić.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević, koji je pohvalio rad "Prosvjete" iz Obudovca, te pozvao sve da dođu i na jubilej 190 godina postojanja osnovne škole, koji se slavi sutra, a u utorak, 20. septembra 140. godina od izgradnje Hrama rođenja Presvete Bogorodice.

Organizator je obudovačka "Prosvjeta", a generalni pokrovitelj opština Šamac, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i mnogobrojni sponzori i privrednici iz Obudovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije