Vizuelna umjetnost

Obilježeno 70 godina rada Doma kulture

Obilježeno 70 godina rada Doma kulture
Foto: Srna | Obilježeno 70 godina rada Doma kulture

VIŠEGRAD - U Kulturnom centru "Ivo Andrić" u Višegradu večeras je obilježeno 70 godina rada Doma kulture u ovom gradu.

Tim povodom otvorena je izložba fotogafija pod nazivom "Fotografijom kroz kulturu Višegrada", čiji je autor akademski slikar Vesna Nešković.

Neškovićeva je istakla da je cilj da se prikaže retrospektivne izložbe fotografija Višegrada od kraja 19. vijeka do danas.

"Višegrad je imao svoje vrijednosti kroz istoriju i obilježio je kulturu našeg naroda tako da je kroz istorijski i umjetnički segment ostavio veliki trag", rekla je Neškovićeva.

Besjedu na svečanosti govorila je profesor srpskog jezika u penziji Divna Vasić koja je istakla da je Višegrad oduvijek bio značajan kulturni centar regije.

"U vrijeme Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije kulturni sadržaji su se dešavali u okviru nacionalnih društava i radila su kulturna društva `Prosvjeta`, `Gajret`, `Napredak` i `Jevrejska čitaonica`, a centralno mjesto zauzimao je Srpski dom i to je bila značajna institucija kulture koja je ujedinjavala sva kulturna društva tadašnjeg Višegrada do Drugog svjetskog rata", naglasila je Vasićeva.

Ona je napomenula da je sa nastankom nove države i nove ideologije, a na inicijativu profesora višegradske gimnazije, počela izgradnja Doma kulture u Višegradu.

"Ivo Andrić je poklonio svoju kuću opštini Višegrad, a opština je kuću prodala i cjelokupni iznos novca uložila u završetak ove institucije", rekla je Vasićeva.

Prema njenim riječima, Andrić je 1963. godine prilikom posjete Višegradu, prisustvovao predstavi koju je priredila dramska sekcija Doma kulture.

Direktor ove ustanove Mirjana Baranac rekla je da se decenijama održavaju kulturne i društveno-političke aktivnosti i da sve ove godine Dom kulture ima uspjeh u radu zahvaljujući opštini Višegrad, dobroj saradnji sa drugim javnim ustanovama i preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije