Vizuelna umjetnost

Održana radionica konkursa "Zašto je kultura (meni) važna"?

Održana radionica konkursa "Zašto je kultura (meni) važna"?
Foto: N.N. | Održana radionica konkursa "Zašto je kultura (meni) važna"?

BANJALUKA - Profesor fotografije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Drago Vejnović i umjetnica Tajana Dedić Starović iz Udruženja "Prostor“ održali su danas radionicu za učenike Armana Merdžića iz Banjaluke, Anđelu Karać iz Prnjavora i Marinu Pratljačić iz Prnjavora koji su nagrađeni za radove iz oblasti fotografije na konkursu "Zašto je kultura (meni) važna?".

Radionica je iskustvena nagrada koju je za učenike obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa umjetnicima. U saradnji sa RTRS-om snimljena je druga emisija iz ciklusa "Meni je važna!", koja je dio kampanje popularizacije umjetnosti i kulture te afirmacije mladih talenata zaokružen  konkursom "Zašto je kultura (meni) važna?".

Profesor Vejnović i umjetnica Tajana Dedić Starović pružili su priliku učenicima da na Akademiji osjete ambijent u kojem se uči i stvara umjetnost a kroz razgovor su im predstavili svoja iskustva.

Osnovna polazišta klasične fotografije, ali i rad u laboratoriji predočio im je profesor Vejnović, dok je Dedić-Starovićeva upoznala učenike sa svojim umjetničkim opusom i korisnim aspektom upotrebe društvenih mreža u svrhu promocije.

"Ministarstvo me je nagradilo da provedem jedan radni dan sa učenicima. Pokazao sam im čari klasične fotografije. Volim da radim sa učenicima i prenosim im virus fotografije koji se u mene uvukao davno. Rad sa njima je veliko zadovoljstvo i njihovi odlični radovi su moja najveća nagrada", rekao je Vejnović.

Dedić-Starovićeva je istakla veoma bitnim kreativno mentorstvo jer se mladi umjetnici susreću sa čudnim situacijama u svome radu.

"U tom smislu, ovakvo iskustvo je nemjerljivo jer učenici dobiju mogućnost da saznaju i nauče nove stvari, da se opuste za dalji rad, da ostvare kontakte i da znaju da postoji neko stručan kome mogu da se obrate za bilo šta u svom budućem radu", rekla je Starovićeva.

Kao umjetnici i nekome ko djeluje u oblasti kulture, veoma joj je bitno da se radi na podizanju svijesti o važnosti kulture, jer, prema njenim riječima, podizanje svijesti o kulturi pomaže i građanima da razvijaju mnogo kritičije mišljenje o drštvu u kojem žive.

"Kultura nam pomaže da sagledamo realnost i formiramo naše stavove iz malo drugačijih uglova", stav je ove mlade umjetnice.Učenicu trećeg razreda Gimnazije Prnjavor Anđelu Karać prijatno je iznenadila ovakva nagrada.

"Današnje iskustvo je veoma značajno za mene jer smatram da će mi mnogo pomoći u bavljenju fotografijom", rekla je Karaćeva, koja se fotografijom bavi dvije godine, a trenutno najviše uživa radeći crno-bijelu fotografiju i portrete.

Armano Merdžić, učenik Katoličkog školskog centra iz Banjaluke, trudi se da fotografijom prenese emociju na ljude koji je gledaju.

"Od malena sam težio ka umjetnosti, bilo da se radi o fotografiji ili muzici. Nije prvi put da sam poslao fotografije na konkurs, ali ovaj konkurs mi je značajan jer nagrađene fotografije predstavljaju kulturu različitih religija", rekao je Merdžić.

Učenica trećeg razreda Gimnazije Prnjavor Marina Pratljačić fotografijom se bavi dvije godine i samouka je u radu, tako da joj iskustvo na današnjoj radionici mnogo znači za budući rad. Konkurs vidi kao veoma dobru priliku za izražavanje mlađih generacija.

Konkurs "Zašto je kultura meni važna?" bio je namijenjen učenicima srednjih škola, a nagrađen je 31 učenik iz sljedećih oblasti: književnost, poezija, vizuelne umjetnosti i dizajn, muzika, fotografija, dramska umjetnost, film i animacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije