Vizuelna umjetnost

Ogist Renoar, slikar emocija

Ogist Renoar, slikar emocija
Ogist Renoar, slikar emocija

BEOGRAD - Dana 3. decembra 1919. godine, u francuskom gradiću Kanj sir Mer, umro je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. vijeka.

U svoja djela scena iz svakodnevnog života, aktove, mrtve prirode, pejzaže, ovaj plodan umjetnik je uvijek unosio svoje emocije. Međutim, dok su njegove slike odisale igrom sa bojama, svjetlošću i pune primamljive i, čak, svečane živosti, on sam nije djelovao kao srećan čovjek.

Renoar je bio napet, nemiran i zahtjevan duhom. On je često zanemarivao ljude oko sebe. Jednog dana bi bio zadovoljan sobom i hvalio bi se, a već sutradan pokazivao je svoju duboko ukorijenjenu nesigurnost.

Ovaj impresionista je tragao za inspiracijom i novim pogledima na putovanjima po svijetu. Na tim putovanjima sticao je brojne prijatelje, širio je svoje perspektive, ali mahom u ime svoje umjetnosti.

Nije bilo sumnje da su slike Renoara izuzetne. Njegove slike pjevaju sa životom, njegova kičica intimno miluje svoje podanike.

Zanimljivo je da je on težio tome da proslavi nesavršenost kao osnovni vid ljepote, međutim, sam se nije ustručavao da svoje modele uljepša kako bi dobio izgled kakav želi da stvori.

Talenat ovog velikog umjetnika došao je do punog izražaja tek kada je počeo da slika žene. Njegove bujne, punačke dame, od kojih mnoge imaju isti stas i lice, bile su izrazito rječite i pune ženstvenosti. Neki slikari su posvetili karijere pokušavajući da prenesu dubinu u slikanju žena koju je prenosio Renoar.

Renoar je imao problema sa reumatizmom, pa je teško slikao, a kako je bolest napredovala bio je prinuđen da koristi kolica i nije mogao da slika klasična platna. U kasnoj fazi zanimao se za skulpturu.

Ovaj čuveni umjetnik, rođen 1841. godine, družio se sa Alfredom Sislijem, Frederikom Bazilom i Klod Moneom. Njegova dijela "Mlade djevojke za klavirom", "Na terasi", "Djevojka koja se češlja", "Mulen de la Galet", "Portret gospođice Grimpel sa plavom trakom", "Kupačica" i mnoga druga vjerodostojno predstavljaju duboki pečat jednog vremena.

Njegova slika iz 1888. godine "Kupačica" procijenjena je na 18 do 28 miliona dolara, a bila je ponuđena na aukciji juna mjeseca u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije