Vizuelna umjetnost

Ogromno interesovanje za izložbu slika Ljubomira Gajića u Banjaluci

Ogromno interesovanje za izložbu slika Ljubomira Gajića u Banjaluci
Foto: N.N. | Ogromno interesovanje za izložbu slika Ljubomira Gajića u Banjaluci

BANJALUKA - Izložba slika "Duboki trag", na kojoj je predstavljeno pedesetak djela akademskog slikara i pedagoga Ljubomira Gajića (1948-2017), izazvala je veliko interesovanje Banjalučana prilikom svečanog otvaranja u srijedu veče u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Izloženi radovi, od kojih većina nije ranije izlagana, nastali su u periodu od 2011. do 2016. godine, a o Ljubomiru Gajiću i njegovom stvaralaštvu govorili su Višnja Gajić, umjetnikova kći, i Milivoje Unković, akademik.

"Mislim da novi susret sa djelima Ljubomira Gajića i podsjećanje na sve ono što je on kao profesor Univerziteta, slikar i čovjek dao ovim kulturnim prostorima zaslužuje posebnu pažnju. Tako je i izložba 'Duboki trag' dragocjen događaj i imaćemo priliku da se narednih mjesec dana upoznamo sa zadnjom izložbom radova Ljubomira Gajića, koja je, rekao bih, nastala u jednom dahu. On je zaista ostavio dubok trag, a na nama je da taj trag prepoznamo", kazao je Unković.

Izložbu je u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor organizovalo Udruženje građana "Rez", a kako su saopštili organizatori, opšti cilj jeste da se podsjeti na važnost stvaralaštva Ljubomira Gajića, te da se šira javnost, a prvenstveno mladi stvaraoci upoznaju s radom ovog izuzetnog umjetnika koji je iza sebe ostavio stotine vrhunskih slika. Tokom trajanja izložbe biće organizovan i edukativni program za djecu školskog i predškolskog uzrasta.

Stručni osvrt na izložena djela povjeren je profesorici Ljiljani Ševo.

"Gajić je bio slikar u čijem opusu je tema bila sekundarna kategorija, u kojem su, iznad svega, dominirale raskošno izvorna osjećajnost i kontemplativno produbljena vizija. One isijavaju i iz radova nastalih u posljednjim godinama njegovog stvaralaštva i prerano završenog života", navela je Ševo.

Posljednji ciklus slika Ljubomira Gajića, dodala je ona, potvrđuje umjetnikovu životnu posvećenost slikarstvu i njegovom elementarnom značenju.

"Izloženi radovi su turbulentna pomiješanost idejnosti, literarnosti, mitologije, poezije, kontemplacije ljubavi i smrti sa linijom, strukturom, gestom, kompozicijom, plasticitetom i bojom. Gajićev stvaralački proces, koji bi se možda mogao odrediti kao imaginativni realizam, podrazumijeva dinamičnu fluktuaciju, alternaciju između svjesnih i nesvjesnih procesa", navela je Ševo.

Ljubomir Gajić bio je priznati akademski slikar, sociolog kulture i pjesnik. Gajić je u Beogradu završio Fakultet političkih nauka i Akademiju likovnih umjetnosti, a prvu samostalnu izložbu imao je 1966. godine. Jedan je od osnivača Akademije umjetnosti u Banjaluci, na kojoj je izveo prvu klasu mladih umjetnika kao redovni profesor na predmetu crtanje i slikanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije