Vizuelna umjetnost

Omiljeni plavi likovi u NUB RS

Omiljeni plavi likovi u NUB RS
Foto: Ilustracija | Omiljeni plavi likovi u NUB RS

Likovi iz jednog od omiljenih crtanih filmova svih generacija "Štrumpfovi" biće predstavljeni na izložbi pod istoimenim nazivom u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (NUB RS) u periodu od 22. marta do 5. aprila.

"Štrumpfovi" su nastali iz olovke belgijskog crtača stripova Pjera Kulifora, poznatijeg kao Pejo, a postavka će biti prikazana u okviru obilježavanja Dana frankofonije, u organizaciji Francuskog instituta u BiH i Diplomatskog predstavništva Belgije u Sarajevu uz saradnju sa NUB RS.

"Izložba pravi presjek rada belgijskog crtača Pjera Kulifora, koji je autor likova 'Štrumpfova'. 'Štrumpfovi' su nastali čak 1958. godine, a na izložbi će svaka generacija moći da pronađe nešto za sebe. Izložba će nezvanično biti otvorena u ponedjeljak za publiku, a zainteresovani će moći da dođu da je vide do 22. aprila", izjavila je Milica Mijatović, rukovodilac banjalučke kancelarije Francuskog instituta u BiH.

Na izložbi će biti prikazano više od 30 panoa sa slikama štrumpfova, kao i igrice za mlađu publiku, u smislu traženja, koje su se svojevremeno pojavljivale i u domaćim zabavnicima vezane za "Štrumpfove". Mijatovićeva je dodala da Dani frankofonije ujedinjuju 88 država članica Međunarodne organizacije frankofonije, a u drugoj polovini marta one se objedinjuju i proslavljaju francuski jezik i njegovu živost.

"Belgija, kao zvanično frankofona zemlja, ponudila je ovu izložbu, s obzirom na to da je 2018. godine bilo 60 godina nastanka 'Štrumpfova'", rekla je Mijatovićeva za "Nezavisne".

Objasnila je da neće biti zvaničnog otvaranja izložbe te da pozivaju publiku da u toku mjesec dana, koliko i traje izložba, posjete hol NUB RS u okviru radnog vremena od osam do 19 časova.

"Mlađima će izloženi materijal biti sigurno zanimljiviji, ali vjerujemo da će se, pored mališana, i stariji obradovati, barem oni koji su odrastali uz ovaj popularni crtani film i strip", zaključila je Mijatovićeva.

Postoje brojne priče kako su "Štrumpfovi" nastali i zašto se baš tako zovu, a neke od njih su i da je ideja za riječ štrumpf došla Pejou na jednom ručku na belgijskoj obali s kolegom i prijateljem Andrejom. Pejo je želio zamoliti prijatelja da mu doda slanik, no nije se mogao sjetiti riječi za njega. Stoga je rekao: "Passe-moi... le schtroumpf", što bi u prevodu značilo "Dodaj mi... štrumpf!". Andrej mu je dodao slanik i u šali rekao: "Evo ti štrumpf, a kad završiš sa štrumpfovanjem, vrati mi štrumpf!" Godine 1958. Pejo je novoizmišljeno ime upotrijebio za male plave likove u stripu koji je u to vrijeme radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije