Vizuelna umjetnost

Oslikavanjem murala "Ruža Sarajeva" završen drugi Fasada festival

Oslikavanjem murala "Ruža Sarajeva" završen drugi Fasada festival
Foto: Ustupljena fotografija | Oslikavanjem murala "Ruža Sarajeva" završen drugi Fasada festival

SARAJEVO - Španski umjetnici Ramon Verens Puig i Džonatan Fulet Paralejo oslikali su mural pod nazivom "Ruža Sarajeva" u naselju Koševsko brdo.

"Mural je oslikan u okviru pratećeg programa drugog izdanja Fasada festivala, a nastao je zahvaljujući inicijativi i podršci Općine Sabadell i Ambasade Kraljevine Španije. 'Ruža Sarajeva' treći je mural koji je oslikan u sklopu ovogodišnjeg festivala i predstavlja nastavak kulturalne razmjene između BiH i Španije", navodi se u saopštenju Udruženja Obojena klapa, organizatora festivala.

Dalje navode da je kompozicija murala sačinjena od floralnih motiva koji u sebi nosi različite simbole, na suptilan način spajajući istoriju i kulturu Sarajeva i tradiciju Španije.

"Osim murala, umjetnici Verens i Fulet na istoj lokaciji nacrtali su i grafit Sarajevo/Sabadell. U izradi ovog grafita učestvovali su i polaznici radionice 'Ulična umjetnost: Od osnova do jedinstvenosti' koju su u Dječijoj kući realizirali španski umjetnici", dodaje se u saopštenju.

Oslikavanje murala "Ruža Sarajeva" ujedno predstavlja završetak drugog izdanja Fasada festivala, koji je pod motom slikamo, obrazujemo, mijenjamo, donio bogat umjetnički, edukativni i diskurzivni programa.

"Preko pedeset mladih ljudi imalo je priliku da učestvuje u edukativnom programu i uči o umjetnosti murala i grafita od priznatih umjetnika i umjetnica, dok je preko trideset umjetnika i umjetnica i grafitera sudjelovalo u realizaciji umjetničkog programa", zaključuje se saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije