Vizuelna umjetnost

Otkup likovnih djela kreiraće fundus žive scene u Republici Srpskoj

Otkup likovnih djela kreiraće fundus žive scene u Republici Srpskoj
Foto: Arhiva | Otkup likovnih djela kreiraće fundus žive scene u Republici Srpskoj

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će u narednoj godini, kao vid podrške likovnoj umjetnosti, otkupljivati likovna djela u okviru javnih poziva, za šta je planirano 100.000 KM, saopštila je nedavno Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

Kako je navela, uspostavljena je saradnja s Udruženjem likovnih umjetnika Republike Srpske i Ministarstvo je uputilo inicijativu lokalnim zajednicama da donesu dokumente u oblasti kulture na osnovu kojih će sprovoditi sistemsku podršku razvoju lokalne likovne scene.

"Radujemo se što ćemo prvi put na ovakav način, organizovano, podstaći naše likovne umjetnike da se jave na javni poziv da bi učestvovali u izboru najboljih djela koja ćemo otkupiti. U Republički pedagoški zavod uputili smo zahtjev da se u okviru njihove organizacije napravi i posebno mjesto savjetnika za likovno vaspitanje i obrazovanje po pitanju likovnog vaspitanja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama", rekla je Trivićeva.

Renato Rakić
Renato Rakić

Ovim povodom razgovarali smo i sa banjalučkim umjetnikom i slikarom Renatom Rakićem, koji je za "Nezavisne" rekao da otkup djela predstavlja zapravo kreiranje fundusa žive scene.

"Nakon osnivanja Akademije umjetnosti u Trebinju te u Banjaluci veliki broj mladih talentovanih umjetnika stvara, djeluje i izlaže unutar i van granica Republike Srpske. Ovo je značajno kako u komunikaciji, tako i u afirmaciji i promociji. Otkupi će biti živi eksponati, od tog trenutka djela će biti na izložbama i unutar institucija kulture", izjavio je Rakić.

Kako kaže, ovo je samo početak, a ovakvi koraci su za pohvalu.

"Broj umjetnika iz cijele Republike Srpske je veliki i bila bi potrebna velika sredstva, veći iznosi, ali sama inicijativa i podrška su za pohvalu i timu iz Muzeja savremene umjetnosti RS i Ministarstva prosvjete i kulture RS", pojasnio je Rakić.

On je dodao da je Udruženje likovnih umjetnika Republike Srpske neophodno za djelovanje, pravno i u vidu pristupa sredstvima, ali i samom obraćanju institucijama.

Natalija Trivić
Natalija Trivić

"Godina 2022. je godina kreacije identiteta, tj. formiranja broja aktivnih umjetnika sa područja cijele Republike Srpske. Udruženje likovnih umjetnika Republike Srpske će se obratiti i gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću za dodjelu radnih prostorija tj. ateljea. Kao akademski građani nudimo mnogo, a trenutak je i za dijalog u kontekstu doprinosa zajednici i ljepšem identitetu grada", zaključio je Rakić za naš list.

Profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Borjana Mrđa ukazala je na nedostatak broja časova likovne kulture.

"Ovakvi sistemi bi nam pomogli da od rane dobi lociramo talentovane učenike", istakla je Mrđa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije