Vizuelna umjetnost

Otvaraju se vrata Valterovog muzeja

Otvaraju se vrata Valterovog muzeja
Foto: N.N. | Otvaraju se vrata Valterovog muzeja

SARAJEVO - Nazvan po filmu legendarnog reditelja Hajrudina - Šibe Krvavca, u ovu subotu, s početkom u 11 časova, na Dan grada Sarajeva, a u prostorijama Filmskog centra Sarajevo, biće otvoren muzej "Valter brani Sarajevo".

Radi se o scenografskom, filmskom muzeju, najavio je direktor istog Jasmin Duraković, izrazivši zadovoljstvo što je otvaranje ove ustanove prepoznato kao važno i bitno za grad Sarajevo.

Nakon govora Durakovića i zvaničnika grada Sarajeva, muzej će za posjetioce biti otvoren tačno u podne, a promotivna cijena karte biće pet KM. Muzej će raditi svaki radni dan od devet do 17 časova u probnom periodu, a potom će se produžiti radno vrijeme tokom ljetne sezone.

"U maju prošle godine smo najavili ovaj projekat, a tad je to bilo prerano. Oko Nove godine smo okupili ekipu filmskih radnika na ovaj projekat i ponašali smo se kao da pravimo jedan film", rekao je Duraković.

Baš u maju prošle godine on je za "Nezavisne" i istakao da je film "Valter brani Sarajevo" zapravo jedan brend koji je više od samog filma.

"Prepoznatljiv je u čitavom regionu, čak i širom svijeta, i nekako se stalno interes ljudi i publike vraća na film, koji, pored toga što je izvanredan, ima neku mitsku snagu. Stoga se nekako logično nametnulo otvaranje muzeja posvećenog 'Valteru'", najavljivao je prošle godine Duraković te najavljeno i ostvario. Danas je jasno da se priča o razvoju muzeja, kako ističe, ne zaustavlja, a ono čime potkrepljuje ovu činjenicu jeste promocija turističke ture na lokalitetima gdje je film sniman.

Nermin Muzur, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, rekao je kako je važno da je muzej otvoren nakon niza godine, kao i priča o pokušaju oživljavanja Valtera.

"Radujem se da je urađen prvi projekat na tu temu. Pričali smo i o Valterovoj turi, ali muzej je napravljen prvi", rekao je Muzur, ističući kako je u posljednjih godinu dana porastao broj kineskih turista u Sarajevu, te kako se očekuje da će ovaj muzej privući veliki broj turista iz Azije. Film "Valter brani Sarajevo" je omiljen među Kinezima i proglašen je najgledanijim stranim filmom svih vremena. Procjenjuje se da je do sada film u Kini pogledan preko 10 milijardi puta.

"Kad malo pogledate u suštinu, do sada su se najmanje Sarajevo i Bosna i Hercegovina bavili 'Valterom'. Nije to slučaj samo s 'Valterom', nego i sa drugim filmovima", riječi su Jasnima Durakovića.

Durakovićev kolega, scenograf Osman Arslanagić, sa druge strane, u ime profesije ističe kako je važno raditi posvetu velikanu kao što je Hajrudin - Šiba Krvavac.

"Ovaj film nas je sve skupa obilježio. Za mene je bio i veliki izazov napraviti koncept filma na malom prostoru", rekao je Arslanagić, dodavši kako je ovaj muzej posveta jednom vremenu, te kako je važno njegovati filmsku estetiku Šibe Krvavca i ovaj žanr. Muzej će posjetiocima ponuditi elemente voštanih figura, rekvizite, zvučne kulise, multimediju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije