Vizuelna umjetnost

Otvaranje izložbe "Plemenito" 15. januara

Otvaranje izložbe "Plemenito" 15. januara
Foto: N.N. | Otvaranje izložbe "Plemenito" 15. januara

ISTOČNO SARAJEVO - U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo 15. januara biće otvorena izložba "Plemenito", dio istoimenog projekta Udruženja istoričara "Dr Milan Vasić" iz Banjaluke koji se bavi digitalizacijom i popularizacijom srednjovjekovnog kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda u BiH.

"Izložba govori o kulturno-duhovnom i estetskom bogatstvu, te jasnim kontinuitetima našeg postojanja na ovim prostorima, pa su, osim fotografija, prikazani i crteži, skice, bordure, motivi, pečati na poveljama", saopšteno je iz Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Sadržaj izložbe podijeljen je u više cjelina: mramorje /stećci/, natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa.

U saopštenju se navodi da na projektu rade diplomirani profesori istorije, kao i studenti postdiplomskih i osnovnih studija sa Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Prvobitni projekat iz 2015. godine podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Više o projektu može se pronaći i na internet adresi www.plemenito.com.

Otvaranje izložbe predviđeno je u 18.00 časova 15. januara u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Izložba je do sada bila postavljena u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci, Muzeju Hercegovine u Trebinju, Bileći i Ljubinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije