Vizuelna umjetnost

Izložba slika Ljubomira Gajića: "Duboki trag" u raskošnoj osjećajnosti

Izložba slika Ljubomira Gajića: "Duboki trag" u raskošnoj osjećajnosti
Foto: N.N. | Otvaranje izložbe slika Ljubomira Gajića: "Duboki trag" u raskošnoj osjećajnosti

BANJALUKA - "Duboki trag" naziv je izložbe slika Ljubomira Gajića, koja će u organizaciji Udruženja građana "Rez" i Kulturnog centra Banski dvor u Velikom izložbenom salonu ove institucije biti otvorena večeras, s početkom u 19 časova.

Ljubomir Gajić (1948-2017) bio je akademski slikar, erudita, pjesnik i profesor Univerziteta u Banjaluci, a publika u Banskom dvoru upoznaće se sa njegovih pedesetak djela nastalih u periodu od 2011. do 2016. godine. Stručni osvrt na izabrana djela, saopšteno je iz Banskog dvora, povjeren je profesorici Ljiljani Ševo.

"Značaj stvaralaštva Ljubomira Gajića za likovnu i kulturnu scenu Republike Srpske je višestruk s obzirom na osebujnost ovog izvanrednog umjetnika. Opšti cilj izložbe slika akademskog slikara Ljubomira Gajića jeste da se šira javnost, prvenstveno mladi stvaraoci, učenici i studenti, na najljepši način podsjeti na važnost njegovog stvaralaštva, kao i da se upozna s radom ovog izuzetnog umjetnika, koji je iza sebe ostavio stotine vrhunskih slika", navela je Ševo.

U istom stoji i kakve je slikarske preokupacije Gajić imao posljednjih godina života.

"Ljubomir Gajić je bio slikar u čijem opusu je tema bila sekundarna kategorija, u kojem su, iznad svega, dominirale raskošno izvorna osjećajnost i kontemplativno produbljena vizija. One isijavaju i iz radova nastalih u posljednjim godinama njegovog stvaralaštva i prerano završenog života", navela je ona.

Posljednji ciklus slika Ljubomira Gajića, glasi nastavak osvrta, potvrđuje njegovu životnu posvećenost slikarstvu i njegovom elementarnom značenju.

"Ovi radovi su turbulentna pomiješanost idejnosti, literarnosti, mitologije, poezije, kontemplacije ljubavi i smrti sa linijom, strukturom, gestom, kompozicijom, plasticitetom i bojom. Gajićev stvaralački proces, koji bi se možda mogao odrediti kao imaginativni realizam, podrazumijeva dinamičnu fluktuaciju, alternaciju između svjesnih i nesvjesnih procesa", navela je Ševo.

Dodala je da u svom intimizmu i u svojoj ispovjednosti slike Ljubomira Gajića jesu otjelotvorenje Andrićeve bilješke: "Ponekad se cela ova šarena dnevna svetlost našeg života zanjiše kao tanka kulisa i mi, za trenutak jedan, sagledamo ono što se nalazi iza nje. Od toga nam se zavrti u glavi, ponese nas laka nesvestica koja brzo prođe, ali posle toga čuvamo dugo sećanje na taj trenutak, kao saznanje koje nas krepi i daje nam snage da izdržimo ovu stvarnost na koju smo osuđeni".

Izložba je prodajnog karaktera i biće otvorena do 4. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije