Vizuelna umjetnost

Otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo"

Otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo"
Foto: N.N. | Otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo"

Muzej “Valter brani Sarajevo”, posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca, otvoren je danas, na dan oslobođenja Sarajeva od nacizma u Drugom svjetskog ratu.

Muzej će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Ta će muzejska institucija na više od 100 kvadrata posjetiocima ponuditi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu.

Za otvorenje Muzeja Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a projekt su prepoznale mnoge institucije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva, ali i Turističke zajednice KS.

“Osim kulturološke, projekt ima i turističku dimenziju. Ono što zovu ”mrtva kulturna baština”, to nije tačno, ova institucija je važan identitet zajednice, ali može imati i svoju upotrebnu vrijednost i kao turistički proizvod u današnjem vremenu”, naglasio je direktor Centra Jasmin Duraković.

Planova za razvoj muzeja je puno, dodao je on, a jedan od njih je i turistička tura ”Valter brani Sarajevo”, u koju će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film.

(Avaz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije