Vizuelna umjetnost

Otvoren Muzej savremene umjetnosti Beograda

Otvoren Muzej savremene umjetnosti Beograda
Foto: Ilustracija | Otvoren Muzej savremene umjetnosti Beograda

BEOGRAD - Muzej savremene umjetnosti u Beogradu u petak je nakon 10 godina konačno otvorio svoja vrata za posjetioce, koji su već od jutarnjih časova u velikom broju dolazili kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Kolekcija muzeja formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, sa ciljem da se što bolje predstave najznačajniji umjetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umjetnosti 20. vijeka na prostoru Balkana, Srbije i šire.

Danas kolekcija muzeja broji više od 8.000 djela i predstavlja jedinstven prikaz razvoja umjetničkog stvaralaštva 20. i 21. vijeka na pomenutim područjima.

Muzej su u petak posjetili brojni predstavnici vlasti, među kojima i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je istakla da je to najljepši dan za nju od kako je ušla u Vladu Srbije avgusta prošle godine.

"Drago mi je što posle deset godina vraćamo ovaj muzej publici u Beogradu i celoj Srbiji", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će se Vlada Srbije fokusirati na završetak radova Narodnog muzeja.

"Želimo time da pokažemo koliko nam je kultura važna i da je nešto bez čega ne možemo da ostvarimo napredak", poručila je premijerka.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Slobodan Nakaradi rekao je da je ovo veliki dan za srpsku kulturu i najavio da će Muzej raditi tokom sedam dana i noći neprestano kao i da se nada da će posjeta biti ista kao i u petak na otvaranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije