Vizuelna umjetnost

Otvoren najveći srpski muzej u inostranstvu

Otvoren najveći srpski muzej u inostranstvu
Foto: Tanjug | Otvoren najveći srpski muzej u inostranstvu

SENTANDREJA - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i državni sekretar za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Mikloš Šoltes otvorili su u Sentandreji novi Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

"Južna tačka srpskog kulturnog prostora nalazi se na Atosu, u manastiru Hilandaru, a severna upravo ovde, u slavnoj Sentandreji", rekao je Vukosavljević na otvaranju Muzeja u Sentandreji u Mađarskoj.

Vukosavljević je istakao da pomisao na Sentandreju izaziva osjećanje ponosa zbog bogatog nasljeđa davnih sunarodnika, ali i melanholije zbog činjenice da su protok vremena i istorijski procesi učinili da je ovdje preostalo malo Srba.

"Muzej će biti nova, sadržajna tačka na ovom mestu bogatog pamćenja", rekao je Vukosavljević.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 2018. godine sa pet miliona dinara (42.000 evra) sufinansiralo je uređenje muzejskog izložbenog prostora, a 2019. obezbijeđeno je 330.000 evra za završetak radova u okviru obnove i adaptacije zgrade novog Crkvenog muzeja u Sentandreji, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Vukosavljević je zahvalio Vladi Mađarske, bez čije velike pomoći i podrške bi projekat obnove bio znatno komplikovaniji i sa neizvjesnim vremenskim rokom završetka.

Otvaranju najvećeg srpskog muzeja izvan granica Srbije, institucije koja svjedoči o prisustvu srpske kulture na prostoru Eparhije budimske prije i nakon Velike seobe Srba 1.690, prisustvovali su i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i druge visoke zvanice.

Nova stalna izložbena postavka sa više od 450 eksponata sadrži vrijedna umjetnička djela na čijem prikupljanju su posvećeno radile Galerija i Biblioteka Matice srpske, a vizuelni identitet cjelokupnog izložbenog prostora, kao i osmišljavanje koncepcije stalne izložbene postavke, realizuje se u saradnji sa Galerijom Matice Srpske iz Novog Sada.

U decembru 2016. godine, Vlada Mađarske posebnom odlukom, preko Ministarstva za ljudske resurse, obezbijedila je sredstva za prioritetne projekte Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj, dotaciju od 1,6 milijardi forinti /više od pet miliona evra. Od tog iznosa 750 miliona forinti /oko 2,5 miliona evra/ bilo je namijenjeno obnovi kompleksa Preparandije /nekadašnje učiteljske škole/ u koji je po završetku radova smješten Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije