Vizuelna umjetnost

Otvorena Međunarodna izložba digitalnih i printanih fotografija "Concept photo"

Otvorena Međunarodna izložba digitalnih i printanih fotografija "Concept photo"
Foto: Univerzitetski foto-kino klub Banjaluka | Otvorena 6. Međunarodna izložba digitalnih i printanih fotografija "Concept photo"

BANJALUKA - Šesta Međunarodna izložba digitalnih i printanih fotografija "Concept photo" u organizaciji Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka, otvorena je u četvrtak uveče u Izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Kako su saopštili organizatori, na izložbu se prijavio 171 autor sa 2.242 fotografije iz 50 zemalja, a autori su svoje radove slali na pet tema.

Žiri izložbe radio je u sastavu Dragan Prole, MF AUFBiH, EFIAP/d2, predsjednik, te članovi Dejan Selaković, AFIAP i Saša Knežić, AFIAP.

"Ovo je jedna od deset printanih izložbi u cijelom svijetu koja se održava pod patronatom Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost - FIAP. Veliki broj učesnika sa svih kontinenata potvrdio je kredibilitet ove izložbe koja njeguje tradiciju istinske fotografije na papiru, što je izuzetno važno s obzirom na ulogu i značaj fotografske umjetnosti u 21. vijeku shodno razvoju savremenih tehnologija i hiperprodukciji digitalne fotografije", navedeno je u saopštenju.

Na samom otvaranju izložbe, kako je pojašnjeno, upriličena je promocija FIAP bronzane plakete, što nedvosmisleno svjedoči o nivou same izložbe.

"Shodno uspješnoj organizaciji međunarodne izložbe 'Concept photo', pet godina u kontinuitetu, Upravni odbor FIAP-a nagradio je Univerzitetski foto kino klub FIAP bronzanom plaketom", naveli su organizatori.

U dugogodišnjem izdanju izložba "Concept photo" održala je kvalitet u prezentaciji, postavci i odnosu prema autorima sa svih kontinenata, pri čemu svake godine donosi presjek svjetske fotografske scene, nivoe dostignutog i pravac kom stremi nova fotografska misao, što je primarni uređivački koncept ove izložbe.

"Povjerenje koje je izgrađeno između organizatora i autora uticalo je na to da veliki broj najeminentnijih svjetskih autora redovno učestvuje na izložbi 'Concept photo' svake godine. Iz godine u godinu, podizani su standardi na svim nivoima, nivou organizacije, žiriranja i prezentacije. Izložba je kroz svoje trajanje odnjegovala veliki broj ljubitelja i poštovalaca fotografije, i time umnogome doprinijela banjolučkoj umjetničkoj sceni", dodaju iz Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka.

Pored izloženih fotografija u galeriji, zaključeno je u saopštenju, posjetioci su mogli da uživaju i u digitalnoj projekciji u Art bioskopu na filmskom formatu, što je upotpunilo veče posvećeno umjetničkoj fotografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije