Vizuelna umjetnost

Izložba "410 godina dinastije Romanov" otvorena u Mrkonjić Gradu

Izložba "410 godina dinastije Romanov" otvorena u Mrkonjić Gradu
Foto: Srna | Otvorena izložba "410 godina dinastije Romanov"

MRKONJIĆ GRAD - Obilježavanje Dana opštine Mrkonjić Grad počelo je večeras otvaranjem izložbe "410 godina dinastije Romanov" u Galeriji Kulturnog centra "Petar Kočić".

Izložbu su otvorili načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević i osnivač Udruženja Rusa u Republici Srpskoj "Romanovi" Igor Kotjelnikov.

Kotjelnikov je rekao da je na izložbi predstavljeno 18 vladara dinastije Romanov koja je vladala Rusijom od 1613. do 1917. godine.

On je podsjetio da je, nakon godina previranja, Sabor ruskih boljara imenovao Mihajla Fjodoroviča Romanova za novog ruskog cara, čime je počela era Romanovih sve do februarske revolucije 1917. godine, prenosi Srna.

"Izložbu, koja je prvi put predstavljena u Ruskom kulturnom centru `Ruski mir` u Banjaluci, Upravni odbor odlučio je da pokloni Kulturnom centru `Petar Kočić` u znak zahvalnosti privrednicima koji su pomogli rad Udruženja", naveo je Kotjelnikov.

Stručni saradnik u oblasti kulture u Kulturnom centru "Petar Kočić" Slobodan Ćoćkalo napomenu je da je izložba obrazovnog karaktera i da ima za cilj dalju promociju i upoznavanje učenika osnovnih škola sa bogatom ruskom istorijom.

"Predstavljeni su portreti 18 vladara koji su porodično vladali Rusijom 410 godina. To je jedna od četiri velike nacije u Evropi koje su imale dugogodišnju tradiciju da vladaju svojim imperijama, a pored njih to su imali i Srbi, Francuzi i Englezi", rekao je Ćoćkalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije