Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "4/PROSTOR 5" beogradskih umjetnika u Banskom dvoru

Otvorena  izložba "4/PROSTOR 5" beogradskih umjetnika u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Otvorena izložba "4/PROSTOR 5" beogradskih umjetnika u Banskom dvoru

BANJALUKA - Izložba "4/PROSTOR 5" beogradskih umjetnika Srđana Apostolovića, Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića i Dušana Petrovića otvorena je u ponedjeljak uveče u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor. Ova grupa umjetnika zajednički djeluje od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka kada su se okupili u okviru Likovne radionice galerije Studentskog kulturnog centra, popularnog SKC-a u Beogradu, u čijoj organizaciji su i ostvarili svoje prve samostalne izložbe.

Njihovo zajedništvo godinama kasnije prikazano je i navedenom postavkom, koju je svečano otvorio Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo nakon ozbiljnih priprema i dogovora konačno uspjeli da ugostimo izložbu naših izuzetnih umjetnika iz Beograda. Nakon niza značajnih izložbi koje je Banski dvor pripremio u ovoj godini, i ova izložba predstavlja samo nastavak organizovanja visokokvalitetnih umjetničkih programa u vlastitoj produkciji", naveo je Matović prilikom otvaranja izložbe.

Ovom postavkom, kako je dodao Matović, umjetnici su prikazali i otvorili mnoga pitanja, između ostalog i pitanja uočavanja, određivanja i posljedica međusobnih umjetničkih uticaja.

"Drago mi je što je došlo do realizacije ove izložbe. Mi smo različita grupa autora koja se međusobno podržava. Uspeli smo da animiramo ovaj prostor i dobili smo jednu izložbu koja može da bude zanimljiva za banjalučku publiku, da dođe i da je poseti", kazao je Dušan Petrović, jedan od umjetnika koji je bio prisutan na otvaranju izložbe.

U katalogu iste istoričarka umjetnosti Ivona Fregl ističe kako je SKC ovim umjetnicima do polovine devedesetih godina već bio omogućio zajednička predstavljanja u gradovima bivše Jugoslavije: Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku i Sarajevu, ali i u inostranstvu: u Parizu, Strazburu, Bariju, Lisabonu i Budimpešti.

"To svedoči o neverovatnom uspehu i umetničkom zamahu ovih, tada mladih, umetnika, uspehu koji prekida rat i sveopšta kriza devedesetih godina. Iako tokom druge polovine tih godina svaki od njih kreće svojim umetničkim putem, oni ne prestaju da se intenzivno druže i sarađuju na različitim projektima. Prva zajednička izložba, koja je posle skoro dve decenije pauze u zajedničkim izlaganjima organizovana 2011. godine u Kući legata u Beogradu, imala je snažan odjek i kod publike i kod likovne kritike", piše Freglova, podvlačeći da umjetnički izraz ove grupe povezuje isti odnos prema vrhunskoj estetizaciji forme i poštovanju prirode materijala, sklonost ka preformulaciji i rekontekstualizaciji, kao i naglašen intelektualni pristup pri stvaranju umjetničkog djela. Ipak, poručuje na kraju, svaki od ove četvorice umjetnika je izraziti individualista, snažna kreativna ličnost karakterističnog umjetničkog senzibiliteta.

"Oni pripadaju najznačajnijim umetnicima današnjice čije stvaralaštvo ima izuzetan uticaj na razvoj savremene umetničke scene", zaključila je Ivona Fregl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije