Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Dah crte" autora Nedžada Begovića

Otvorena izložba "Dah crte" autora Nedžada Begovića
Foto: Opština Novi Grad Sarajevo | Otvorena izložba „Dah crte“ autora Nedžada Begovića

SARAJEVO - U galeriji opštine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba „Dah crte“ autora Nedžada Begovića.

Riječ je o izložbi sa kojom autor želi kroz najjednostavniji oblik likovnog izražaja crtu, odnosno liniju prikazati i ispričati različite priče i prikazati teme poput ljubavi, prirode, ptica, portreta i slično.

Izložba „Dah crte“ afirmiše liniju kao jednu od glavnih osnova likovnog izražaja. Autor cijeli svoj likovni izražaj gradi u minimalističkoj formi i na taj način uspostavlja i gradi novu likovnu vrijednost. Radi se o digitalnoj umjetnosti i svi radovi su nastali putem mobitela i aplikacije čija je osnova krivulja, odnosno linija.

Na izloženim radovima autor se koristi sa dvije vrste linija, jedna koja sugeriše pokrete, dinamiku i asocijaciju i druga vrsta linije čiji je osnov tzv. inverzija Bazijerove krivulje. Autor do ideja dolazi kroz razne životne situacije, a svoja djela objavljuje svakodnevno na društvenoj mreži facebook gdje ljubitelji umjetnosti imaju priliku vidjeti sve radove i uživati u raznolikosti i kreativnosti svakog rada.

Istaknuti umjetnik i autor izložbe „Dah crte“ Nedžad Begović rekao je da je želio da bude najjednostavniji na svijetu i da pokaže kako je nekada upravo to što je najjednostavnije i najizazovnije za prikazati.

„Već šestu godinu za redom, svaki dan održavam vlastitu kondiciju tako što svaki dan objavim po jedan rad. To je moje unutrašnje traganje za smislom tog dana. Da na nivou kreacije mogu nešto da uradim što mi se učini da ima neku vrijednost. Već godinu dana, svaki dan, bavim se uglavnom linijom i onda je profesor emeritus Stjepan Roš pogledao to i rekao ovo treba da se zove „Dah crte“ i ja sam to usvojio. Najteže je biti drugačiji. Ovo nosi neku svježinu i drugačije poimanje i ljudi već znaju moj stil i to nije malo kada vas prepoznaju po stilu. Ja gledam da sam najjednostavniji na svijetu, da uđem u minimalizam“, rekao je autor Nedžad Begović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije