Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba Dragana Bartule "Čuvari koplja Svetog Đorđa"

Otvorena izložba Dragana Bartule "Čuvari koplja Svetog Đorđa"
Foto: Radio Foča | Otvorena izložba Dragana Bartule "Čuvari koplja Svetog Đorđa"

FOČA - U galeriji Fočanske kuće postavljena je izložba slika srpskog slikara Dragana Bartule "Čuvari koplja Svetog Đorđa", gdje je izloženo 25 od ukupno 80 slika iz ovog ciklusa nastalog prošle godine.

Slike, koje su rađene akrilnom tehnikom, inspirisane su kopljem koje je autor dobio od igumana manastira Hilandar Metodija i ikonom Svetog Đorđa, koji se na konju svojim kopljem bori protiv zla.

Na sinoćnjem otvaranju izložbe istaknuto je da autorova pobožnost prenesena na platno jednako prožima i vjerujuće i nevjerujuće.

Bartula je na otvaranju izložbe istakao da je osnova njegovog slikarstva freska, a naziv ovog ciklusa slika odnosi se na duhovno koplje koje treba ljudi da probude u sebi, da se bore protiv svoje sujete, gordosti i svega lošeg u njima.

"Onda sam ja tražio lik i našao sam ga u ocu Siluanu, Hilandarcu, to je gorostas, gromada od čovjeka, pozitivne i fine energije. U toj priči se pojavilo jedno koplje iz 14. vijeka, ali ga je bilo nemoguće iznijeti sa Svete Gore, a kada je iguman čuo jedno jutro me je sačekao i rekao mi da će mi dati jedno indijansko koplje iz 19. vijeka", priča Bartula.

Autor je tada dobio kameni vrh koplja indijanskog plemena Čejna, koje je kompletno primilo pravoslavlje, a pripadnici ovog plemena igumanu su ga poklonili prilikom njegove posjete SAD.

Baloni, ali i lađe koje plove nebesima, čest su motiv na Bartulinim slikama.

"Mi smo svi na tom nekom brodu. Neko je u potpalublju, neko je kapetan, ali svi imamo svoju luku, svoj mir", objašnjava Bartula.

Izložbu u Foči organizovao je Centar za kulturu i informisanje.

Direktor ove ustanove Vladimir Pantović istakao je da nemaju često priliku da sugrađanima prikažu ovako vrijedna umjetnička djela.

"Ovo je značajna postavka koja je obišla mnoge evropske galerije, kao i u Srbiji i zemljama u regionu, tako da nam je čast da smo postavili izložbu i u Foči. Ovo je ujedno početak dobre saradnje sa preduzećem "Izvor" koje gazduje Fočanskom kućom i cilj nam je da ovdje organizujemo koncerte, književne i poetske večeri", rekao je Pantović.

Izložba "Čuvari koplja Svetog Đorđa" u Fočanskoj kući može se pogledati do 8. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije