Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba Ekslibrisa posvećenih Emiru Kusturici

Otvorena izložba Ekslibrisa posvećenih Emiru Kusturici
Foto: Srna | Otvorena izložba Ekslibrisa posvećenih Emiru Kusturici
Srna

TREBINJE - Međunarodna izložba male grafike "Ekslibris Emir Kusturica", na kojoj su predstavljeni radovi 63 autora iz 21 zemlje, sa 133 originalna grafička rada, otvorena je sinoć u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Izloženi radovi nastali su na konkursu Udruženja Ekslibris Vojvodine za izradu jednog ili više ekslibrisa, posvećenih poznatom srpskom režiseru Emiru Kusturici i izvedenih u njegovo ime.

Žiri umjetnika i stručnjaka dodijelio je Gran pri za najbolji rad profesoru grafike iz Argentine Mauriciju Švarcmanu, a dodijeljene su i prve tri nagrade.

Potpredsjednik Udruženja Ekslibris Vojvodine Dragan Kovač rekao je da će po jedan primjerak svakog izloženog ekslibrisa predati najstarijem srpskom književnom, naučnom, kulturnom i prosvjetnom društvu Matici srpskoj, Muzeju Hercegovine u Trebinju, Galeriji Kapor u Mećavniku, a jedan primjerak će ostati u fondovima Udruženja.

On je rekao da je izložba posvećena Kusturici, koji je poznat širom svijeta, te dodao da ekslibris predstavlja izraz ljubavi i iskrene naklonosti prema knjizi, kao i želje da knjiga ostane u posjedu vlasnika.

Izložba će nakon Trebinja biti otvorena u Centru za kulturu Sremski Karlovci 24. septembra.

Ekslibris je štampana ili ručno izrađena naljepnica koja se lijepi na unutrašnju stranicu prednjih korica knjige i označava njenog vlasnika.

U slobodnom prevodu sa latinskog jezika znači "ovo je knjiga iz moje biblioteke".

Prvi ekslibris naljepnicu na srpskom jeziku, štampanu ćiriličkim pismom, imao je Petar Petrović NJegoš, izrađenu prije 1833. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije