Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Heraldika Karađorđevog doma"

Otvorena izložba "Heraldika Karađorđevog doma"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Heraldika Karađorđevog doma"

MRKONJIĆ GRAD - Dokumentarna izložba "Heraldika Karađorđevog doma" otvorena je večeras u Mrkonjić Gradu povodom obilježavanja krsne slave ove opštine - Svetog proroka Ilije i Dana i slave 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Izložba, preuzeta iz legata Dragomira Acovića koji se nalazi u Zadužbini Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu, otvorena je u Galeriji Kulturnog centra "Petar Kočić".

Upravnik Zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića Dragan Reljić izjavio je da je riječ o izložbi koju je godinama pripremao poznati heraldičar Acović i koja je 2016. otvorena na Oplencu.

"Imamo čast da je otvorimo u nama veoma dragom gradu, Mrkonjić Gradu, posebno dragom nama iz Topole, zato što Mrkonjić nosi ime kralja Petra. Izložba je istorijat srpskog grba, i mnogo više od toga", istakao je Reljić.

Reljić je rekao novinarima da je Mrkonjić Grad - grad Feniks, na kojeg cijelo srpstvo treba da bude ponosno, te da to što je opstao jeste dokaz slobodarskog, nesalomivog duha i vitalnosti srpskog naroda.

Slobodan Ćoćkalo iz Kulturnog centra "Petar Kočić" naglasio je da je ovo zanimljiva postavka koja daje hronološki redoslijed nastanka grbova od srednjeg vijeka pa do danas, a pogotovo sa apostrofom na porodicu Karađođević koja je, kako je naveo, najznačajnija srpska kraljevska porodica u 19, odnosno 20. vijeku.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da su počastvovani što se ova izložba, prvi put van Srbije, prezentuje u ovoj lokalnoj zajednici.

"Herdalika je transvremenska stvar koja pokazuje kako smo živjeli u prošlosti, kako sad živimo i iz nje mnogo toga možemo da naučimo za budućnost, kako bismo svi zajedno što bolje i srećnije živjeli", rekao je Vođević.

Izložba će u Kulturnom centru biti otvorena mjesec dana.

Centralni dio obilježavanja krsne slave opštine, slavski obred i lomljenje slavskog kolača, planirani su za sutra naveče na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, nakon čega će uslijediti koncert Aleksandre Mladenović.

U utorak, 2. avgusta, u Hramu Svetog Save biće služena liturgija i parastos, a potom i položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije