Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Kad se sanja mama" u Banjaluci

Otvorena izložba "Kad se sanja mama" u Banjaluci
Foto: Srna | Otvorena izložba "Kad se sanja mama" u Banjaluci

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena izložba "Kad se sanja mama", koja predstavlja nastavak aktivnosti na očuvanju kulture sjećanja.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je novinarima da je izložba važan događaj za kulturu sjećanja i svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

"Ovih dana sjećamo se svih stradalih Srba u logoru Jasenovac, Jadovno, te u Prebilovcima, Brod na Drini, Stara Gradiška, Kraljevo, Kragujevac i Sajmište", rekao je Damjanović.

On ističe da je važno da prosvjetari, radnici u kulturi i predstavnici institucija Republike Srpske prenose sjećanje na ove događaje kako bi se oni otrgli od zaborava.

Damjanović je rekao da će izložba biti otvorena mjesec dana i da će nastojati da je posjete učenici osnovnih i srednjih škola nakon vaskršnjeg raspusta.

Izložbu je organizovao Republički pedagoški zavod, uz podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz Republičkog pedagoškog zavoda navode da je izložba svojevrsna opomena da se ne smije zaboraviti stradanje srpskog naroda te da je želja da ona postane centralno mjesto komemoracije svoj djeci stradaloj u Drugom svjetskom ratu.

Izložba je pripremljena u saradnji sa profesorom srpskog jezika i književnosti Jelenom Gajanović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, autor izložbe Jelena Dajanović, istoričari, predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije