Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Kolaži"

Otvorena izložba "Kolaži"
Foto: Pixnio | Otvorena izložba "Kolaži"

​BEOGRAD - Izložba "Kolaži" umjetnika Momčila Mome Antonovića otvorena je sinoć u Galeriji "Haos" u Beogradu i trajaće do 19. oktobra.

Urednica programa te beogradske galerije Borka Božović otkrila je da se kolaži preminulog slikara Mome Antonovića premijerno predstavljaju domaćoj publici, da je riječ o zanimljivim djelima stvaranim u ciklusima, kao i da su kolaži na novoj izložbi bili naknadno dorađivani crtežima.

Božović je na otvaranju pročitala komentar istoričara umjetnosti Nikole Šuice koji je istakao da su Antonovićevi kolaži likovno djelo "kao razlomljena slika sveta, kao delići približenih predmeta, igra posebne civilizacijske vrste".

"Autor donosi iznenađujuća otkrića u velikom broju kolaža u samoj završnici svog bogatog stvaralaštva. Dela stvarana u prvoj deceniji 21. veka donose osmatranje iz prikrajka, dosadu banalnosti, saobraćaj današnjice", zapisao je Nikola Šuica o Antonoviću.

U obimnom tekstu "Svet iznimnih vrednosti", slikar Zdravko Vučinić je naglasio da je Antonović bio slikar koji je svojim učinkom ostavio dubokog traga u našoj umjetnosti na više polja - slikarstvu, crtežu i grafici, dok je u mediju kolaža ostao gotovo nepoznat kulturnoj javnosti. 

On je otkrio da se kolaži umjetnika zahvaljujući predanim trudom Antonovićeve supruge Snežane Marjanović Antonović, prvi put izlažu široj publici, stručnjacima, likovnim kritičarima. 

Momčilo Moma Antonović (1937-2019) rođen je u Kruševcu, gdje je išao u osnovnu školu, da bi malu maturu i gimnaziju završio u Kraljevu.

Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) studirao je i diplomirao u Beogradu, gdje je za redovnog profesora izabran 1988, a u tom zvanju je predavao i na privatnoj Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu.

Antonović je bio i dekan ALU u čak tri mandata, a za svoje stvaralaštvo dobio je brojne nagrade i priznanja ("Prolećna nagrada" i "Zlatna paleta" ULUS-a 1972, nagrada na Oktobarskom salonu 1980, Oktobarska nagrada grada Beograda 1988, Zlatni Beočug 1993, Vukova nagrada 2013).

Umjetnička djela Momčila Mome Antonovića nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, navodi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije