Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Otvorena izložba "Moderna" u Andrićgradu

Otvorena izložba "Moderna" u Andrićgradu
Foto: Facebook | Otvorena izložba "Moderna" u Andrićgradu
Tanjug

U okviru ovogodišnjeg Kustendorfa danas je u Andrićgradu u Višegradu otvorena izložba "Moderna, izbor radova iz kolekcije Kuće legata".

Postavka, čija je autorka istoričarka umjetnosti Dina Pavić, obuhvata čitav pravac pod čijim okriljem su stvarali neki od najznačajnijih umjetnika srpske scene.

Pavićeva je u uvodnoj riječi kazala da je u okviru Moderne kao cjeline uvršteno nekoliko podcjelina "koje predstavljaju portrete, prostore i promjene“.

"Možete videti zanimljivo slikarstvo Petra Dobrovića, njegov portret Miroslava Krleže, kao i snažan autoportret Milenka Šerbana. Tu je mrtva priroda Save Šumanovića, Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić i Nedeljka Gvozdenovića“, navela je autorka.

Ovi su umjetnici samo neki iz širokog opusa izložbe, a kako je istakla Pavićeva, svi su veoma različiti, ali ih spaja želja za pomjeranjem granica i istraživanje na polju slike.

"S druge strane su pejzaži Petra Lubarde i Milana Konjovića koji su bili svojevrsno oruđe za oslobađanje prostora u njihovoj stalnoj borbi za likovnu umjetnost", kazala je Dina Pavić.

Ona je dodala da Modernu treba shvatiti kao "jedan otvoren sistem sučeljavanja, konflikata, raznih ideja, ideologija, ličnih filozofija..."

Izložbu je zvanično otvorio direktor Kuće Legata Filip Brusić Renaud istakavši da je saradnja sa Institutom postala lijepa tradicija kao i da ovom postavkom njihova kuća proslavlja 15 godina postojanja.

"Prvo smo je postavili u Beogradu, sada ovde u Višegradu. Naš zadatak i misija je da se staramo o legatima i zbirkama koje su Beogradu poklonili ili zavještali njegovi umjetnici. Ovde se nalaze djela iz 11 legata poput Petra Lubarde, Veljka Petrovića, Koste Bogdanovića, Cuce Sokić... Želimo da prikažemo šta su naši najveći umjetnici ostavili svome otačestvu", kazao je Brusić.

Izložba "Moderna" biće otvorena do 28. februara, a predstavlja plod saradanje dvije ustanove, Kuće legata u Beogradu i Andrić instituta u Višegradu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, kao i Sekretarijata za kulturu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije