Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Naše sjećanje na Veliki rat"

Otvorena izložba "Naše sjećanje na Veliki rat"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Naše sjećanje na Veliki rat"

PRIJEDOR - Povodom obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata u Muzeju Kozare upriličena je istorijska izložba "Naše sjećanje na Veliki rat".

Svi oni koji narednih dana posjete ovu ustanovu mogu da pogledaju istorijsku postavku Prijedora iz doba Prvog svjetskog rata, a u fokusu je novembar 1918. godine kada je potpisano primirje 10 dana prije dolaska srpske vojske u Grad Prijedor.

Autor izložbe, kustos i istoričar Vedrana Adamović rekla je da je ovo dio velike izložbe koju je Muzej realizovao 2014. godine na stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata kroz istorijsku postavku pod nazivom "Sarajevski atentat i porodica Stojanović".

"Prema dopisima, odnosno, člancima koje smo imali priliku da vidimo, u Prijedoru je organizovan vrlo srdačan doček srpske vojske. Ona je stigla u predvečerje 21. novembra 1918. godine i nakon toga je sa željezničke stanice krenula kroz Prijedor, da bi se svečani banket organizovao u srpskoj školi u prisustvu naroda svih konfesija u gradu", dodaje Adamovićeva.

Ona je dodala da se ove godine obilježava i 120 godina od rođenja Sretena Stojanovića, a izložba je još jedno podsjećanje na dio njegove manje poznate prošlosti.

"Kako su odavno bili učlanjeni u mnoga nacionalna društva, pod istragu, zbog atentata na austrougarskog prestolonasljednika Ferdinanda, došli su i Stojanovići, a u zatvoru su bili braća Mladen i Sreten", istakla je Adamovićeva.

Njihovoj grupi suđeno je na tuzlanskom đačkom veleizdajničkom procesu, poznatijem kao proces Todoru Iliću i drugima, iako je rasprava održana pred Okružnim sudom u Bihaću od 13. do 30. septembra 1915. godine.

Mladen je osuđen na 16 godina zatvora, a Sreten na 10.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije