Vizuelna umjetnost

Izložba "Nasilje u nasljeđe": Suočavanje sa stvarnim licem nasilja

Izložba "Nasilje u nasljeđe": Suočavanje sa stvarnim licem nasilja
Foto: N.N. | Izložba "Nasilje u nasljeđe": Suočavanje sa stvarnim licem nasilja

BANJALUKA - Izložba "Nasilje u nasljeđe" akademske slikarke Nine Babić otvorena je u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

BANJALUKA - Izložba "Nasilje u nasljeđe" akademske slikarke Nine Babić otvorena je u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Postavka predstavlja novi ciklus djela - slike i objekte, koji su nastajali tokom posljednje dvije godine, a posvećeni su problemu rodno zasnovanog nasilja.

Riječ je o izložbi koja pretenduje da prodre duboko u svijest pojedinca, izlažući ga pritom potencijalno "neugodnim ili potresnim sadržajima."

"Umjetnica Nina Babić izložbom 'Nasilje u nasljeđe?' šalje snažnu poruku svim ženama žrtvama nasilja da treba da progovore i poziva ukupnu javnost da se aktivnije uključimo u osudu nasilja i podršku žrtvama", rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske otvarajući ovu izložbu u Banskom. 

Želeći da pošalje snažnu poruku podrške autorki izložbe i svim ženama žrtvama nasilja, Trivićeva je prilikom otvaranja, imala majicu na kojoj su ispisane poruke osude nasilja ali i poziv svima da otvore oči i ne okreću glavu od nasilja.

Istakla je da je izložba primjer na koji sve način umjetnost može biti angažovana i pozdravila hrabrost autorke da jezikom umjetnosti progovori o ovoj tematici, ukaže na nasilje i prikaže njegovo stvarno lice sa ciljem veće uključenosti cjelokupne zajednice na njegovom sprječavanju i zaustavljanju, te pomoći žrtvama.

Umjetnica Nina Babić navela je da izložbom želi ukazati na probleme sa kojima se žene suočavaju. 

"Potrebno je da se suočimo sa procesom koji prolaze žrtve nasilja. Izložbom želim da informišem javnost o posljedicama, uzrocima i procesima koje prolaze žrtve nasilja", rekla je Babićeva koja je ovaj projekat realizovana u saradnji sa uruženjem "Udružene žene".

Prevashodan cilj izložbe je ohrabrivanje na pravo govora skrivenih žrtava nasilja te ukazivanje na problematiku koja je ukorijenjena u našem društvu.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a posjetioci će je moći pogledati do kraja jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije