Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "(Sa)vremenost kamena"

Otvorena izložba "(Sa)vremenost kamena"
Foto: Twitter / Printscreen | Otvorena izložba "(Sa)vremenost kamena"

U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, otvorena je izložba "(Sa)vremenost kamena" autora dr Rajke Bošković. Izložbu čini 50 umjetničkih djela – skulptura, video-radova i instalacija – koja obuhvataju posljednjih nekoliko decenija.

"Kamen kao materijal u svoj svojoj iskonskoj istinitosti, pruža izuzetne mogućnosti za umetničko oblikovanje. Zato je on i danas, kao  i u antičko doba, podjednako zanimljiv umetnicima. Savremena umetnička scena svedoči o tome da, bez obzira na veliku količinu novih materijala, alata i načina mašinske obrade, čak i digitalne manipulacije, kamen i dalje privlači umetnike. I pored svih novina koje su nastale tokom 20. i na početku 21. veka u oblikovanju i koncipiranju umetničkog dela, kamen ostaje i opstaje kao stalni podsticaj za umetnicki izraz", istakla je Bošković, povodom otvaranja izložbe.

Ona je dodala Bošković je istakla da izložba nudi raznovrsna ostvarenja u domenu raznih poetika i različitih generacija umjetnika, kao i raznovrsnih načina izražavanja - od skupltura i reljefa, preko slikarstva, odnosno mozaika, do video radova i konceptualnih djela. 

Kao poseban segment izložbe, autorka je navela predstavljanje zgrade Muzeja savremene umjetnosti sa ciljem da se predoči pravi primjer sintagme arhitektura kao skulptura., prenosi "Tanjug" 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije