Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba fotografija Siniše Pašalića (FOTO)

Otvorena izložba fotografija Siniše Pašalića (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | Otvorena izložba Siniše Pašalića

BANJALUKA - Baka s priglavcima u ruci stoji, a iza nje tabla sa natpisom "Dobrodošli u Republiku Srpsku" na jednoj fotografiji. Odmah ispod na drugoj, žena sa jednim djetetom u naručju i dvoje ispred sebe, žurno korača centrom Banjaluke, bosonoga po kiši.

Ove dvije fotografije u jednom ramu čine mozaik i kontrast naše stvarnosti, a takvih je ramova, odnosno kontrasta, tačno 25 sa 50 fotografija predstavljenih na izložbi novinske fotografije Siniše Pašalića, koja je otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora.

Izložbu je svečano otvorio Milan Subotić, direktor "EuroBlica", medija za koji Pašalić radi posljednje 22 godine, a prije toga radio je za "Glas Srpske" i "Reporter".

U 25 godina iskustva mnogo toga je stalo pa je izdvojiti tek 50 fotografija koje objedinjuju pomenuti period bilo izuzetno teško, a u toj selekciji Pašaliću su pomogli Drago Vejnović i Milan Radulović, svojevrsni kustosi izložbe.

Na otvaranju izložbe mnogobrojnoj publici kratko se obratio upravo Vejnović, kazavši da živimo u eri masovnih i društvenih medija kada smo gotovo svi mi fotografi, ali ono što novinsku fotografiju razlikuje od svakodnevne, pored momenta i dobrog oka fotografa, jeste selekcija ili odabir.

"To su fotografije koje su spontane, koje nisu formalne, ulaze u javne i privatne prostore, u koncertne dvorane, na sportske terene… Jednostavno, Pašalić nas fotografijom podsjeća na vrijeme koje je prošlo. Bilo da smo učesnici ili posmatrači, neke od ovih fotografija će nas, što je i najvažnije, emotivno probuditi. Ispred nekih ćemo se nasmijati, ispred nekih ćemo se zamisliti i donijeti svoj stav", rekao je Vejnović.

On je parafrazirao Rolana Barta, rekavši da fotografija ima svoje pravo značenje tek sa publikom i na publici je da te fotografije finalizira. Sudeći po broju prisutnih na samom otvaranju, ovo će biti izložba koju će publika pamtiti i voljeti.

Ako poznajemo kontekst, kako ne biti ljubitelj zagrljaja Draška Stanivukovića, sadašnjeg gradonačelnika Banjaluke, i Nebojše Vukanovića, sadašnjeg narodnog poslanika, na fotografiji ispod koje je Ljubiša Petrović, sadašnji gradonačelnik Bijeljine, sa dvije glavice kupusa u rukama.

Fotografije su nastale u vrijeme kada su ova trojica bili opozicionari i saveznici, a izložene u vrijeme kada niko od njih međusobno ne govori.

Riječ je o postavci koja podsjeća na novinski foto-album, odnosno na dvadesetpetogodišnji broj nekakvog novinskog lista bez teksta, jer tekst nije potreban fotografiji koja prikazuje starijeg čovjeka dok rovari po kontejneru iza kojeg se vidi kompleks luksuznih zgrada pravljenih za službenike Vlade Republike Srpske.

Ispod fotografija, dakle, nema ispisanih legendi i Pašalić je publici ostavio da sama donosi zaključke. Međutim, nije teško zaključiti zašto je fotoreporter upario dvije fotografije Milorada Dodika u aristokratskoj pozi sa motivima ordenja i Pedija Ešdauna, inače viteza Britanskog carstva, sa kozama.

Ova izložba objedinila je i majke Srebrenice sa majkama Kravica, spojila dvije banjalučke legende Marijana Beneša i čika Alu, a pored dokumentarističkog i emotivnog momenta, ona posjeduje i nešto pankersko u sebi.

Ugao iz kojeg je Pašalić snimio dvije uparene fotografije, naime, neodoljivo podsjeća na pjesmu "Vrele žene grada Banjaluke", sa albuma "Ešdaunov sindrom" banjalučkog pank benda "Ispad". Na prvoj fotografiji snimljenoj na prvom i zasad jedinom sajmu erotike u Banjaluci, izbezumljeni muškarci koji bulje u međunožje učesnice sajma, otkrivaju nam manipulaciju i lažni sjaj takvih manifestacija, dok nam dvije pokisle dame u hodu gradom pod kišobranom donose erotičnost u svom izvornom obliku. Na kraju valja samo ponoviti riječi Mladena Matovića, direktora Kulturnog centra Banski dvor, koji je izrazio nadu da nećemo ponovo čekati 25 godina na drugu samostalnu izložbu radova Siniše Pašalića. Izložba traje do 30. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije