Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Stećci okoline Mrkonjić Grada"

Otvorena izložba "Stećci okoline Mrkonjić Grada"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Stećci okoline Mrkonjić Grada"
Srna

Izložba stećaka pod nazivom "Stećci okoline Mrkonjić Grada", autora arheologa Njegoša Tomića, otvorena je u ovom gradu.

Izložba je postavljena u galeriji Kulturno-sportskog centra "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu, a njen autor kaže da je izloženo 36 nekropola, ali da postoji još 17-18 koje nisu uspjeli ponaći zbog nepristupačnosti.

On je dodao da planira da nastavi traženje, te se nada ćemo ih do kaja godine pronaći da bi izložba bila kompletirana.

Tomić je objasnio da je izložba završna aktivnost petomjesečnog popisa srednjovjekovnih nekropola na području opštine Mrkonjić Grad.

"Imamo nekoliko veoma reprezentativnih nekropola, a po monumentalnosti i motivima bih izdvojio one koje se nalaze u selima Baljvine, Gustovara i Podrašnica", istakao je Tomić.

On smatra da je izložba od velikog značaja za Mrkonjić Grad i vjeruje da će uticati na povećanje svijesti o značaju ovog kulturno-istorijskog nasljeđa.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je poslije sinoćnjeg otvaranja izložbe da su stećci nešto s čim se treba ponositi.

"Imamo čime da se ponosimo, na nama je da našim pokoljenjima i svima koji dolaze u ovaj grad prezentujemo ono što se dešavalo u prošlosti, a ovo će svakako obogatiti i našu turističku ponudu", rekao je Vođević novinarima.

Izložba "Stećci okoline Mrkonjić Grada" finansirana je od Fondacije Mak Dizdar i ostalih donatora kroz projekat "StećAR".

Posjetioci će izložbu moći da pogledaju tokom cijelog ljeta, svakog radnog dana od osam do 15 časova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije