Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Studija slučaja"

Otvorena izložba "Studija slučaja"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Studija slučaja"

​U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena izložba "Studija slučaja" beogradske umjetnice Biljane Đurđević, čime je nastavljena uspješna saradnja sa Muzejem savremene umjetnosti u Beogradu.

Pomoćnik minista za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je prisustvovala otvaranju izložbe, navela je da je riječ o vrhunskoj umjetnici koja je izlagala širom svijeta - Moskvi, Tel Avivu, NJjorku, Atini i drugim gradovima.

"To nas posebno raduje jer Muzej savremene umjetnosti Srpske, osim što treba da bude jedna vrsta platforme koja će cjelovito i brižno njegovati buduće generacije domaćih vrsnih umjetnika, treba da bude i naš prozor u svijet koji će nam donijeti beskrajno uzbudljive svjetove, nove teme o kojima mi na ovaj način možda ne bismo stekli spoznaju", rekla je Đakovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je upravo to prednost ovakve vrste saradnje, pogotovo kada sarađuju ustanove kulture u Srpskoj i Srbiji.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da ova izložba zaokružuje ovogodišnju saradnju sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu.

"Ovo je izložba koja otvara novi vid prezentacije kako umjetnika iz Srbije u Srpskoj, tako i umjetnika iz Srpske u Srbiji i u tom smislu naš zajednički rad će se proširivati. Veoma smo srećni i ponosni što ovakvu izložbu otvaramo i u našem muzeju", rekla je Vujkovićeva.

Ona je naglasila da Đurđevićeva ima značajan i konstantan napredak kako dolazi svaki ciklus, što je veoma vidljivo i zapaženo od struke.

Vujkovićeva je dodala da Đurđevićeva svojim radovima opominje i poziva da svi zajedno razmišljaju i učine da svijet bude bolji.

Biljana Đurđević, koja je i vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, rekla je da je cijeli opus radova nastao od 2015. godine.

Ona je dodala da je naziv izložbe "Studija slučaja", jer se bavi različitim aspektima svakodnevnog života, koji bivaju uvijek prisustni na isti način.

Kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miroslav Karić kaže da je snažna poruka i upozorenje izložbe to da je fokus na ljudima i konstantnom pitanju šta je sa pojedincima.

Izložba "Studija slučaja" predstavlja nastavak istraživanja koje je umjetnica započela u okviru serije radova "Oruđe delanja", u kojem prikazuje savremeno društvo ogrezlo u procesima neprekidne proizvodnje i potrošnje.

Izložba će biti otvorena do 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije