Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "U čast Puškinu"

Otvorena izložba "U čast Puškinu"
Foto: Srna | Otvorena izložba "U čast Puškinu"

TREBINJE - U Trebinju je otvorena izložba slika "U čast Puškinu" autora Mire Maoduš na kojoj su izložene slike velikih formata koje je posvetila bardovima svjetskog pjesništva - Puškinu, Jesenjinu, Rembou, Bodleru i Dučiću.

Maodušova je rekla novinarima da je ova izložba ranije priređena u Beogradu i Parizu, te da će poslije Trebinja biti predstavljena u Livornu, gdje je nekada imala atelje.

"Izložba će u oktobru biti predstavljena u Tokiju i Torontu, ali i u Rumuniji. Želja mi je da Jovan Dučić uz Puškina ode u svet. Na izložbi su predstavljene 24 slike", izjavila je Maodušova.

Izložbu je sinoć u Kulturnom centru otvorio predstavnik Konzulata Srbije u Trebinju Miroslav Marković koji je rekao da je ovo veliki događaj za Srbiju i Republiku Srpsku, navodeći da je istočna Hercegovina postala dio svjetske kulturne misije akademske slikarke Mire Maoduš.

"Ona je kao veliki rodoljub želela da evropskoj kulturnoj sceni predstavi velikog pesnika Jovana Dučića i da promoviše ćirilicu u svetu. Svojim višedecenijskim umetničkim stvaralaštvom dokazuje da kultura nema granica. Njen poklon Trebinju je značajno kulturno nasleđe kojim će se grad i cela regija ponositi u svetu", naveo je Marković.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić rekla je novinarima da je autorka svjetsko ime, referentan umjetnik i ambasador kulture Hercegovine, jer je Hercegovina izvorište ćirilice.

"U Hercegovini se ćirilica najbolje pokazuje kao osnova našeg života, nacionalnosti i duhovnosti. Ovo što se večeras događa u Trebinju je slika naše cjelovitosti sa Srbijom jer naša prijestonica je Beograd, a Mira je naš ambasador", navela je Skočajićeva i dodala da je Maodušova poklonila jedan broj radova trebinjskom matičnom Muzeju.

Mirela Pudar, direktor Galerije 73 u Beogradu, jednog od koorganizatora izložbe u Trebinju, rekla je da svijet obilježava umjetnost Mire Maoduš od Pariza preko Beograda, Toronta, Italije i da se na toj kulturnoj mapi našlo i Trebinje.

"Mira Maoduš želi da Dučića predstavi Evropi. Svima je poznato da je on voleo Francusku, da je bio zaljubljen u italijansku književnost i umetnost, ali Evropa malo zna o Dučiću kao književniku", dodala je Pudarova.

Ona je istakla da autorka ovom izložbom želi da dokaže da umjetnost ne poznaje granice, niti bilo kakve politike, te da kultura i umjetnost poznaju samo jedan jezik.

Mira Maoduš je rođena u selu Medak kod Gospića 1942. godine. NJena majka Sofija Tesla je bratanica Nikole Tesle. Mira je studirala slikarstvo u Školi za primijenjene umjetnosti u Frankfurtu, gdje joj je jedan od profesora bio Jozef Bojs, zatim na akademijama u Veneciji i Parizu. Magistrirala je istoriju umjetnosti na Univerzitetu u Milanu.

Skoro dvije decenije u svom radu posvećena je ćirilici, koju u svojim djelima brižljivo predstavlja širom svijeta.

Muzeji i galerije u Francuskoj, Italiji, Srbiji, BiH, Kanadi i Japanu će ovu godinu posvetiti samostalnim izložbama Mire Maoduš, jedne od najznačajnijih srpskih umjetnica sa zavidnom međunarodnom umjetničkom reputacijom kako bi proslavili njen doprinos istoriji savremene umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije