Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Varirane repeticije" Alekse Vidakovića

Otvorena izložba "Varirane repeticije" Alekse Vidakovića
Foto: N.N. | Otvorena izložba "Varirane repeticije" Alekse Vidakovića

BANJALUKA - Izložba "Varirane repeticije" akademskog slikara Alekse Vidakovića otvorena je u srijedu uveče u Kamenoj kući tvrđave Kastel i sadrži 36 slika koje predstavljaju presjek trogodišnjeg rada ovog umjetnika.

Izložba je otvorena i realizovana u organizaciji Kulturnog centra Banski dvor, uz primjenu svih propisanih mjera i preporuka nadležnih organa: mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance.

"Zajednička nit koncepta ove izložbe je putovanje i spajanje više elemenata u jednu novu formu. Na mojim radovima možete da vidite da spajam više platana u određene geometrijske forme i od njih pravim nova likovna rješenja. Kad slika bude gotova za mene, znam da je to spajanje uspjelo", kazao je Vidaković prilikom otvaranja izložbe. Dodao je da bojama na platnu pokušava da izrazi svoja osjećanja u nekoj određenoj situaciji.

"Najveći izazov tokom tri godine rada na ovim slikama bio je da ispoštujem prostor u polju slike i da uklonim sa slike nebitne stvari, te da tim oduzimanjem gradim neke nove forme i oblike koji će posjetioce moći da privuku. Htio sam da se poigram i sa posmatračima, da se zapitaju zašto je neko mjesto ostalo prazno te da unesem i dozu filozofije", rekao je Vidaković.

O njegovom stvaralaštvu i ovoj izložbi govorila je Marina Vojvodić, profesorica Akademije umjetnosti iz Novog Sada, u čijoj je klasi Vidaković završio master studije.

"Dosadašnji slikarski radovi Vidakovića baziraju se na likovnoj problematici poetike vizuelnog u domenu slikarstva postgeometrijske apstrakcije. Dela ovog mladog umetnika nadahnuta su idejom vizuelnog predstavljanja živog u neživom i upućuju nas na sasvim suveren poetski svet i na jedan osoben slikarski izraz kroz koji autor iznosi svojevrsni iskaz o svetu u kome živi", istakla je Vojvodićeva.

U ovim slikama, dodala je ona, odražava se težnja ka suptilnom i skladnom odnosu i specifičnom problemski razvijenom teorijom kojom se ispred i izvan djela integrišu brojna sagledavanja refleksije i autorefleksije sopstvenog rada koji brojna interesovanja (grafika, slika, dizajn, novi mediji) Vidaković uspješno integriše u veoma čisto i svedeno slikarsko rješenje.

"Konstruktivno kompoziciono rešenje, varirana repeticija sa gradiranim rasporedom, senzibilnost i rafiniranost u pogledu odabira određenog tona, varijabilnost i težnja ka što čistijim i koloristički artikulisanim plohama ukazuju na kompleksnu likovnu problematiku i zavidnu slikarsku kulturu", zaključila je Vojvodićeva.

Biografija umjetnika

Aleksa Vidaković rođen je 5. decembra 1993. godine u Banjaluci. Školske 2013/14. upisao je Akademiju umjetnosti u Banjaluci, studijski program likovnih umjetnosti na smjeru slikarstvo. Diplomirao je na istoj akademiji 2017. godine u klasi profesora Danka Brkića. Školske 2017/18. godine upisao je master studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu iz slikarstva, a završio ih je u klasi profesorice dr Marine Vojvodić 2019. godine. Pored slikarstva bavi se fotografijom, grafikom i grafičkim dizajnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije