Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Otvorena izložba "Zadužbina Neimarević" u Mostaru

Otvorena izložba "Zadužbina Neimarević" u Mostaru
Foto: Fena | Otvorena izložba "Zadužbina Neimarević" u Mostaru
Srna

U okviru 100. Šantićevih večeri poezije, u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru otvorena je izložba izabranih umjetničkih djela pod nazivom "Zadužbina Neimarević".

Izložbu, koju su organizovali gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača", sinoć je otvorila konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč.

Bakočeva je zahvalila organizatorima što su predstavili ovu vrijednu kolekciju, te naglasila da je zadovoljstvo na jednom mjestu vidjeti djela velikih slikara sa područja bivše Jugoslavije.

"Ova izložbena postavka u relizaciji 'Prosvjete' i Hrvatskog doma 'Herceg Stjepana Kosače' oživeće sećanje na porodicu Neimarević iz Mostara, koja je svom gradu darovala vrednu kolekciju umetničkih slika znamenitih slikara sa područja bivše Jugoslavije. Zadužbine su stara tradicija, jedna od najmoćnijih institucija kulture u svetu, koje obnavljaju vezu između prošlosti i savremenosti", navela je Bakočeva.

Ona je naglasila da je i ova izložba omogućila da se u Mostaru oživi Šantićev duh i čuvaju vrijednosti za koje se zalagao.

Predsjednik Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović naglasila je da "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" kroz Šantićeve večeri poezije čuvaju sjećanje na lik i djelo velikog pjesnika, ali i na mnoge druge velikane srpske kulture i znamenite ljude Mostara, kao što je i srpska porodica Neimarević.

Ona je naglasila da je velika vrijednost Šantićevih večeri to što je dio sadržaja organizovan zajedno sa prijateljskim institucijama kulture ne samo iz Mostara, već i drugih gradova, te da je tako i nastala izložba "Zadužbina Neimarević".

Šagovnovićeva je podsjetila da je Sava Neimarević bio istaknuti revolucionar koji je nestao tridesetih godina prošlog vijeka u političkim čistkama u ondašnjem SSSR-u.

"U znak sjećanja na svog oca, njegova kćerka Ksenija Neimarević zavještala je rodnom Mostaru kolekciju od 63 umjetnička djela, od čak 17 istaknutih autora iz antologije moderne jugoslovenske likovne umjetnosti. Njena želja bila je da galerija bude smještena u Starom gradu, gdje je radio njen otac i gdje je provela djetinjstvo", navela je Šagovnovićeva.

Prema njenim riječima, galerija je otvorena 1990. godine u Onešćukovoj ulici, u starom jezgru grada, a slike su danas smještene u depou Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača".

Šagovnovićeva je naglasila da je porodica Neimarević nakon posljednjeg rata tražila da se ova vrijedna kolekcija vrati u Stari grad.

Rukovodilac Galerije kraljice Katarine Kosača Dalibor Nikolić naglasio je da je izloženo dvadesetak djela, a da je izbor napravljen po principu kvaliteta.

"To je dio istorije umjetnosti našeg grada, jednog perioda koji nije dovoljno predstavljen. Zaista se imamo čime podičiti i ova izložba upravo to potvrđuje", ocijenio je Nikolić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić, te veliki broj građana.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije