Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Zvornik kroz objektiv"

Otvorena izložba "Zvornik kroz objektiv"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Zvornik kroz objektiv"

ZVORNIK - U Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci Zvornik danas je otvorena izložba "Zvornik kroz objektiv", povodom obilježavanja 21. maja - Dana grada.

U holu ove ustanove izložene su fotografije Zvornika nastale u posljednjih skoro 150 godina koje svjedoče o izgledu nekadašnjeg i današnjeg Zvornika, njegove arhitekture, ulica, kaldrma, te pojedinih naselja.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je da će izložba biti otvorena 15 dana kako bi je mogli pogledati svi sugrađani, ali i gosti koji dolaze u Zvornik i posjećuju ovu ustanovu.

"Ovom izložbom obuhvatili smo period od austrougarske vladavine do današnjih dana, skoro 150 godina", izjavila je Stjepanovićeva novinarima i dodala da su izložene fotografije vlasništvo Narodne biblioteke i muzejske zbirke.

Ona je dodala da je ovo prilika da se uporedi arhitektura iz tog perioda sa današnjom.

"Izložba je podsjetnik za starije sugrađena da se prisjete kako je grad nekada izgledao, ali i za mlade da vide kako se razvijao Zvornik u arhitektonskom smislu", navela je Stjepanovićeva.

Ističući da bi se bez ovih fotografija teško sjetili šta je nekada bilo na pojedinim gradskim lokacijama, Stjepanovićeva je napomenula da je izložba i podsjetnik na neke ljude koji su dali veliki doprinos u razvoju Zvornika poput porodice Blagojević, prvih prevoznika u gradu.

Ona je naglasila da izložba nema samo kratkotrajnu vrijednost, nego će ostati sačuvana kao dio Zavičajnog fonda Narodne biblioteke i muzejske zbirke.

"Izložba `Zvornik kroz objektiv` biće postavljena i u drugim opštinama regije Birča i Podrinja radi prikazivanja arhitekture i razvoja Zvornika u posljednjih skoro 150 godina", rekla je Stjepanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije