Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba digitalnih grafika "Dekompresija"

Otvorena izložba digitalnih grafika "Dekompresija"
Foto: N.N. | Otvorena izložba digitalnih grafika "Dekompresija" Matije Rajkovića

Izložba digitalnih grafika "Dekompresija" beogradskog umjetnika Matije Rajkovića otvorena je u utorak uveče u Galeriji Kulturnog centra Trebinje.

U pitanju je, kako je istakla Duška Đajić iz Kulturnog centra, cjelovit uvid u Rajkovićev rad digitalne grafike kojom se intenzivno bavi od 2014. godine.

"Postavka obuhvata dvadesetak radova koji ukazuju na umjetnikovo slobodno kretanje kroz različite medije, ali i sam proces koji dotadašnja iskustva u slici i crtežu posljednjih godina usmjerava prema digitalnom iskazu, a sama tema izložbe je savremeni život", kazala je Đajićeva.

Ona je dalje objasnila kako su njegove digitalne grafike nastale od niza fotografija na kojim su dokumentovani različiti tragovi grafita i plakat, pisanja i lijepljenja, korozije vremena na metalnim površinama, okom i kamerom zabilježene različite teksture i sve to je postal potencijal za eksperimentisanje i otkrivanje novih i neočekivanih mogućnosti.

I sam autor je potvrdio da "Dekompresija" predstavlja cjelovit uvid u njegov rad.

S obzirom na to da je izložba u Trebinju trebalo da gostuje prije dvije godine, ali je sve prolongirano zbog pandemije, prvobitnoj zamisli je dodato još nekoliko radova i sve se realizovalo kako je i zamišljeno.

"Trebinje je značajno kao sredina koja ima neki već izgrađen ukus za likovnu umetnost pa sam i ja želeo da se predstavim na jedan ovakav, adekvatan način, što je i za mene vrlo značajno", rekao je Rajković i dodao da će mu boravak u ovom gradu poslužiti i kao inspiracija za buduća ostvarenja.

On objašnjava da je naziv "Dekompresija" dvoslojan, jer, iz tehničkog ugla je to grafika bez pritiska - digitalna grafika, a opet je, kako objašnjava, i neko popuštanje pritiska uopšte.

Rajković je do sada imao 36 samostalnih i oko 150 kolektivnih izložbi. Učestvovao je na 40 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Živi i stvara na relaciji Kruševac - Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije