Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba fotografija "Gavrilo Princip i Mlada Bosna"

Otvorena izložba fotografija "Gavrilo Princip i Mlada Bosna"
Foto: Srna | Otvorena izložba fotografija "Gavrilo Princip i Mlada Bosna"

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba fotografija "Gavrilo Princip i Mlada Bosna", a publika je mogla da vidi i šta one otkrivaju.

 

Autor fotografija Miloš Vujinović sa Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Beograd izjavio je da su na jednom mjestu prvi put sve fotografije koje svjedoče o životu sarajevskih atentatora, o posjeti Franca Ferdinanda Sarajevu i o ostalim različitim komemoracijama i spomenicima koji su vezani za ovaj važan događaj.

Vujinović je naveo da je bilo teško skupiti fotografije, koje su se nalazile u arhivima, biblotekama i muzejima u BiH, u Sarajevu, Banjaluci, Beogradu, Pragu, u Beču.

"Mi smo zapamtili Principa na osnovu tih fotografija iz sudnice, iz zatvora i zato sam mislio da je važno ukazati i na te fotografije koje su nastale pre atentata", rekao je Vujinović.

Istoričar Borivoje Milošević sa Filozofskog fakultata Univerziteta u Banjaluci izjavio je da istoričari vole da kažu da neke fotografije govore više od stotinu, više od hiljadu riječi.

"Publika će večeras imati mogućnost da se uvjeri da je ova tvrdnja zaista istinita i da više od jednog vijeka poslije završetka Prvog svjetskog rata i nakon nestanka tog mladobosanskog pokreta i dalje postoji mnogo mogućnosti da se ovaj istorijski fenomen sa različitih strana istražuje", rekao je Milošević.

Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić smatra da je značajno govoriti o slobodi i načinu na koji se Gavrilo Princip borio za slobodu, posebno u vremenima kada se stalno nameće neka kolektivna krivica srpskom narodu.

U Muzeju je večeras održano predavanje o temi: "Šta otkrivaju fotografije Mlade Bosne i sarajevskog atentata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije