Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba najboljih fotografija takmičenja "Viki voli spomenike"

Otvorena izložba najboljih fotografija takmičenja "Viki voli spomenike"
Foto: Srna | Otvorena izložba najboljih fotografija takmičenja "Viki voli spomenike"
Srna

Izložba najboljih fotografija "Vikipedijinog" foto-konkursa "Viki voli spomenike - 2021 - Republika Srpska" otvorena je večeras u Istočnom Sarajevu.

Tokom otvaranja izložbe upriličena je i ceremonija uručenja nagrada autorima najboljih 10 fotografija.

Prvo mjesto pripalo je Radoju Elezu iz Trebinja za fotografiju "Sraževica", drugo mjesto osvojio je Rajko Kuč za fotografiju "Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Mišljenu", a treće Vladimir Tadić sa fotografijom "Arslanagića most".

Elez je novinarima rekao da je na foto-konkursu učestvovao sa nekoliko fotografija, a da su mu dvije ušle među deset najboljih, od kojih je "Straževica" izabrana za najbolju.

"Riječ je o jednom brdu u Hercegovini, između Nevesinja i Berkovića za koje se vežu brojne legende", pojasnio je Elez.

On je istakao značaj ovog "Vikipedijinog" takmičenja, jer se na taj način čuvaju istorijski spomenici Republike Srpske, a istovremeno postaju dostupni cijelom svijetu.

Predsjednik žirija i profesor crkvenog slikanja na Akademiji umjetnosti u Kragujevcu Mišo Filipovac rekao je da je na foto-konkurs pristiglo više od 1.200 fotografija, te da se stručni žiri veoma trudio da izabere 10 najboljih.

"Glasanje je bilo anonimno, trudili smo se da ocijenimo sve likovne elemente koje smo mogli da pronađemo u ovogodišnjem fantastičnom takmičenju. Ovo je jedan od načina borbe za očuvanje spomenika. Ove fotografije će postati dio arhive 'Vikipedijine' zajednice i biće dostupne svima na internetu", pojasnio je Filipovac.

Predsjednik Vikimedijine zajednice Republike Srpske i koordinator projekta Bojana Podgorica izrazila je zadovoljstvo što je Republika Srpska među 37 zemalja koje ove godine učestvuju u ovom značajnom međunarodnom projektu.

"Sve fotografije koje su pristigle na konkurs za nas imaju izuzetnu enciklopedijsku vrijednost, pošto u Republici Srpskoj postoji više stotina spomenika o kojima se veoma malo zna. Iz tog razloga mi ulažemo napore da organizujemo ovakve projekete u Srpskoj i da na taj način predstavimo ljepote, kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe naše zemlje", rekla je Podgorica.

Ona je ukazala da će pristigle fotografije poslužiti za ilustrovanje članaka na "Vikipediji", koji će biti prevedeni na brojne svjetske jezike, što je izuzetno značajno za promociju Republike Srpske.

"Naš tim aktivno radi i na izradi interaktivnih mapa zaštićenih prirodnih i kulturno-istororijskih spomenika Republike Srpske na kojima će se, osim fotografija i lokacija, nalaziti sve informacije o datim dobrima koje će biti dostupne u vidu 'Vikipedijnih' članaka na više jezika", naglasila je Podgorica.

Najbolje fotografije ovogodišnjeg foto-konkursa građani će moći da pogledaju narednih mjesec dana u galeriji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije