Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba o Slavku Pervanu "Jedan život – jedna karijera"

Otvorena izložba o Slavku Pervanu "Jedan život – jedna karijera"
Foto: Opština Novi Grad Sarajevo | Otvorena izložba o Slavku Pervanu "Jedan život – jedna karijera"

SARAJEVO - U Galeriji opštine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba velikana baletne umjetnosti Slavka Pervana „Jedan život – jedna karijera“ koja predstavlja samo jedan dio njegove 70 godina duge, bogate i uspješne karijere.

Kroz brojne eksponate koji su izloženi u Galeriji Novi Grad posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa životom i umjetničkim radom Slavka Pervana, baletnog umjetnika koji se pojavio u više od 2.000 predstava kako na pozornici, tako i pred televizijskim kamerama, sa više od 40 značajnih solističkih uloga klasičnog baletnog repretoara.

Bogat koreografski opus ovog bh. umjetnika obuhvata i brojne baletne izvedbe i jednisntvene projekte kao što je poznati mjuzikl „Kosa“, kao i veliki spektakli na otvorenom, poput proslave Dana mladosti od 1977. do 1981. godine i veličanstvenog otvaranja i zatvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Pervan je kroz svoju karijeru imao priliku da sarađuje sa izuzetnim kompozitorima sa područja bivše Jugoslavije, a na osnovu tih saradnji nastalo je 19 paraizvedbi vrhunskih naslova baletnih predstava koje su bile na repertoaru širom svijeta.

Autorica izložbe, muzejska savjetnica Amina Abdičević istakla je da ova izložba prikazuje samo mali dio uspješne karijere baletnog umjetnika Slavka Pervana koji je dao veliki doprinos razvoju baletne umjetnosti u Sarajevu, BiH, ali i u regionu.

Izložba će za posjetioce biti otvorena od 16. do 29. maja, radnim danima u periodu od 10 do 16 sati, a ulaz na izložbu je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije