Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba o heraldici srednjovjekovnih srpskih zemalja

Otvorena izložba o heraldici srednjovjekovnih srpskih zemalja
Foto: Radio Novi Grad | Otvorena izložba o heraldici srednjovjekovnih srpskih zemalja

NOVI GRAD - U Novom Gradu večeras je otvorena izložba "Orao, lav i krin - heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja" autora Dejana Došlića i Janka Vračara.

Izložbu čine grbovi vladarskih i velikaških porodica srednjovjekovnih srpskih zemalja u trodimenzijalnoj formi i faksimil Fojničkog grbovnika iz 1675. godine u kojem su predstavljene te porodice.

Viši asistent Filozofskog fakulteta u Banjaluci Dejan Došlić izjavio je da su kroz moderan prikaz u slikama pokušali da ispričaju priču o heraldici, te da razbiju zabludu da je istorija dosadna.

"Kroz prikaz u slikama smo pokušali da ispričamo priču o grbovima koji su do danas jedan od osnovnih načina predstavljanja. Imali smo tim ljudi iza sebe, ovo nismo samo nas dvojica radili. Imali smo pomoć slikara, dizajnera, arhitekata i režisera", rekao je Došlić, prenosi Srna.

Muzejski savjetnik u Muzuju Republike Srpske Janko Vračar objasnio je da ovo istorijsko tematska izložba koja na specifičan način obrađuje heraldičku prošlost.

"Prikazali smo više od 20 grbova", rekao je Vračar.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić rekao je da je u Novom Gradum u saradnji sa Muzejom Republike Srpske do 2. oktobra postavljena veoma vrijedna izložba.

Posjetioci na izložbi mogu vidjeti i primerke srebrnog novca srednjovjekovnih vladara Tvrtka Drugog i Stefana Tomaševića, kao i kopiju pečata srpskog kneza Strojimira iz 9. vijeka.

Heraldika kao pomoćna istorijska nauka proučava nastanak grbova, pravila njihovog postanka i istorijat razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije