Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba skulptura Ljubomira Lackovića

Otvorena izložba skulptura Ljubomira Lackovića
Foto: Srna | Otvorena izložba skulptura Ljubomira Lackovića

VIŠEGRAD - U Galeriji "Lubarda" u Andrićevom institutu, u okviru Vidovdanskih svečanosti, sinoć je otvorena izložba skulptura "Moj svet i ja" autora Ljubomira Lackovića.

"U sferi u kojoj se nismo previše iskazali, ovdje imamo otkriće koje, nažalost, nije previše poznato u našoj javnosti. Zbog toga je veće zadovoljstvo da mogu da kažem da je ova izložba otvorena", rekao je direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica koji je otvorio izložbu.

Akademik Matija Bećković kaže da, ko god bude gledao ove skulpture, svaka od njih će mu reći nešto drugo i svaka će imati onoliko sadržaja koliko bude ličnih doživljaja.

"Svakoj od njih bismo se poklonili i autoru čestitali na takvom umetničkom ostvarenju, a naročito na izložbi u prelepoj galeriji u Andrićgradu", rekao je Bećković.

On je dodao da Srbi kroz istoriju nisu imali velike skulptore, te da je možda najveći kojeg su dali Sreten Stojanović, autor spomenika NJegoša i Karađorđa na Vračaru.

Autor izložbe Ljubomir Lacković rekao je da je izlagao više puta u Andrićgradu, te da je prvi stranac koji je dobio gran pri nagradu u Francuskoj.

"Nije mi prvi put da izlažem u Andrićgradu, izlagao sam na manifestaciji `Vino, vinarija i grožđe`, a bio sam i gost na izložbi mozaika Bisenije Tereščenko. Još nisam našao svoj stil, jer onaj ko radi samo jednim stilom radi jednolično i tematika mu je ista", naveo je Lacković.

On je naveo da je u posljednje vrijeme inspirisan Mikelanđelovim radom i da njegove crteže prevodi na svoj način u skulpture.

Otvaranju izložbe prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Ljubomir Lacković rođen je 1955. godine u Zemunu. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1985. godine. Više od 20 godina bavi se pedagoškim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije