Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba skulptura i slika Sare Nikolić

Otvorena izložba skulptura i slika Sare Nikolić
Foto: Tanjug | Otvorena izložba skulptura i slika Sare Nikolić

BEOGRAD - Izložba skulptura i slika posvećenih konjima "Karusel", umjetnice Sare Nikolić, otvorena je u beogradskoj galeriji "Sanjam".

Govoreći na otvaranju izložbe, muzičar i glumac Nele Karajlić (Nenad Janković), istakao je da je djelo Nikolićeve "panegirik jednoj od najljepših životinja na planeti, njenoj plemenitosti i gracioznosti".

"U svakom Sarinom radu oseća se snaga koju konj ima, njegova veza sa ostatkom prirode, ali i dostojanstvo", rekao je Karajlić posjetiocima u prepunom galerijskom prostoru.

Nikolić je rekla  za Tanjug da je izložbu nazvala "Karusel" po univerzalnoj riječ za vrteške, a u svojim radovima je prikazala konje koji su "okrenuti naopačke, u nekom artificijelnom položaju, iščašeni".

"Okreću se na nekom sopstvenom karuselu na kome sam se i ja vrtela dok sam ih radila", rekla je Nikolić.

Prema njenim riječima, konji su jedna od najeksploatisanijih tema u istoriji umjetnosti, i "pogodni su za transpoziciju umetničke prakse", a njihova anatomija, gracioznost i snaga oduvijek su zanimljivi vajarima.

Upitana zašto njenim prikazima konja, u skulpturama od metala ili slikama rađenim ugljenom na papiru, nedostaje rep, Nikolić je rekla da je to "zato što se sprema velika skulptura - konjski rep".

Vlasnica galerije Sanja Bjelanović Janković je istakla da je "Karusel" prva izložba skulptura u "Sanjam", koju su odabrali nastojeći da to bude "nešto posebno, aktuelno i zapamtljivo".

Bjelanović Janković je podsjetila da je Nikolić prepoznata još kroz diplomski rad koji je realizovan kao spomenik patrijarhu Pavlu u Trebinju, kao i kroz bistu Vuka Karadžića u Banjaluci, kao i da sprema skulpturu Ljube Popovića za Valjevo.

"Sara je pobegla iz realističnog izraza i odlučila da predstavi suštinu jedne plemenite životinje, njenu snagu, eleganciju i gracioznost pokreta", ocijenila je Bjelanović Janković.

U tekstu pratećeg kataloga izložbe, Miodrag Danilović je naveo da autorkini konji "ne ostaju u granicama pukog artističkog eksperimentisanja kojim se odaje počast jednom klasičnom motivu", već se sagledavaju kao "traganje za načinom da se iznova ostvari prisan i intiman kontakt".

Prema njegovim riječima, skulpture Nikolić su "oslonjene na plastičke vrednosti radikalno iskazane u skulpturi i slikarstvu moderne".

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije