Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba slika "Preplitanje"

Otvorena izložba slika "Preplitanje"
Foto: Srna | Otvorena izložba slika "Preplitanje"

ZVORNIK - U zvorničkom Domu omladine večeras je otvorena izložba slika pod nazivom "Prepilitanje", na kojoj je postavljeno desetak radova u različitim tehnikama mlade slikarke Katarine Aćimović iz Roćevića kod Zvornika.

Aćimovićeva je, nakon otvaranja zložbe, rekla novinarima da tematski istražuje vrlo ličnu priču, koju razrađuje kroz seriju radova u različitim tehnikama kao što su ulje na platnu, akvarel, olovke u boji i na kraju, vez na platnu.

"Tragam za vizijom, doživljajem i uobličavanjem meni bliskih i čini mi se oduvijek poznatih i prepoznatljivih ruku, ruku moje majke", rekla je ona i dodala da inspiraciju i povezanost sa ovom temom vuče iz djetinjstva, domaćinstva i društva u kom je odrasla.

Ističući da se djetinjstva sjeća kroz prepoznatljive ruke majke i bake, Aćmovićeva je naglasila da su i jedna i druga uvijek nešto plele i vezle, kao da su se na taj način izražavale.

"Kasnije sam shvatila da su kroz konac, pletivo i platno prenosile ličnu energiju i kreativnost, tako da su od jedne niti nastajale njihove rukotvorine", rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da je kao dijete učena da od jedne niti napravi svoju kreaciju, čime se na početku izražavala kroz vez, neku vrstu modnog izraza, dok nije shvatila da je vez u njoj protkan dubokim emocijama.

"Željela sam da likovni medij proširim, odnosno da pronađem način kako da oslikam i oblikujem meni bliske forme i da materijal koji koristim, bude povezan i u skladu sa emocijom koju imam prema tim rukama", istakla je Aćimovićeva.

Naglašavajući da, baveći se vezom, želi da istražuje sebe, svoj životni prostor i emocije, Aćimovićeva je rekla da je slikanje njen način da razgovara sa sobom o svojim idealima, stavovima i sopstvenoj poziciji u okruženju u kome odrasta i živi.

"Ciklusom radova `Preplitanje` posmatraču približavam majčinu energiju i kreaciju koju je prenosila kroz konac, pletivo i platno", rekla je ona i istakla da tradicija u okviru koje je vaspitana nije samo ukorijenjen način ponašanja, nego sa sobom nosi tragove emocija žena iz porodice u kojoj je odrasla.

Izložba će biti otvorena sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije