Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba slika i crteža "Vizija"

Otvorena izložba slika i crteža "Vizija"
Foto: N.N. | Otvorena izložba slika i crteža "Vizija"

FOČA - U Muzeju Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba slika i crteža "Vizija" Bojana Vidovića, neobična po platnima velikog formata na kojima dominiraju motivi apstraktne figuracije kojima autor izražava strasti i misli.

Vidović, koji je završio grafički dizajn na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, svoja djela je izlagao u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Kanadi, a sada je svoje stvaralaštvo prvi put predstavio sugrađanima.

On je rekao da su slike nastale projekcijom mašte i osjećanja, te želje da mali rad prikaže na velikom platnu.

"Kao što pismo služi da formira naše riječi i izrazi naše misli, tako i oblici ljudskog tijela služe da izraze različite strasti duše i ono što se događa u umu", navodi Vidović.

On je napomenuo da u njegovom koloritu posebno mjesto zauzima narandžasta boja.

"To je boja posebne energije, koja ujedno može da bude i pozitivna i negativna, i dobra i loša, jedina boja koja može da ima dvije strane", istakao je Vidović i dodao da pretvaranje vizije u sliku nekad traje po dvije-tri godine, a nekad jednu noć.

On je podsjetio da je u Kanadi imao više grupnih i samostalnih izložbi, te da je svuda isti odnos prema umjetnosti, samo su drugačije kulture i stilovi.

"U Kanadi je bilo lijepo, izložbe su bile veoma posjećene. Od umjetnosti se može živjeti. Ako se trudiš, pružiš maksimum i radiš neprestano - naravno da ćeš uspjeti. Tako je u svakom poslu, pa i u umjetnosti", poručuje Vidović.

Akademski slikar iz Rogatice Danijela Novaković, koja je prisustvaovala sinoćnjem otvaranju izložbe u Foči, kaže da su umjetnici na istoku Srpske usamljeni.

"Odvojeni smo od likovne scene, ne pripadamo ni Sarajevu, a ni Banjaluci, jer nam je sve daleko, pa mi ovdje kao umjetnici nastojimo da stvorimo i odnjegujemo jednu vrstu kulture i damo pečat u vremenu", rekla je Novakovićeva i dodala da je prijatno iznenađena Vidovićevom izložbom, kojom je on predstavio svoj univerzalni svijet.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snježana Kunarac izrazila je zadovoljstvo što i Fočaci mogu da vide djela sugrađanina.

"Vidović je jedan od slikara sa kojima mi odranije sarađujemo. On je Muzeju poklonio jednu sliku na aukcijskoj izložbi 2016. godine, na kojoj su sredstva od prodatih slika uložena u obnavljanje unutrašnjosti Muzeja", kaže Kunarac.

Izložba "Vizija" biće otvorena do 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije