Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba slika mladog crnogorskog umjetnika

Otvorena izložba slika mladog crnogorskog umjetnika
Foto: N.N. | Otvorena izložba slika mladog crnogorskog umjetnika

TREBINJE - U galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba slika i crteža autora Vladimira Jovićevića, umjetnika iz Crne Gore koji živi u Firenci.

Mladi crnogorski umjetnik trebinjskoj publici predstavio se sa tridesetak portreta i pejzaža rađenih uljem na platnu, odnosno ugljenom i kredom na papiru, u tradiciji danas pomalo zaboravljenog realističkog likovnog izraza.

"Jovićević nas svojim djelima upoznaje sa vještinama koje je sticao u Tivtu, italijanskom Terniju, a posebno na akademiji umjetnosti u Firenci, gdje se usavršavao u realističkom slikarstvu", rekao je na sinoćnjem otvaranju predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

Jovićević je rekao da se interesovanje za tradicionalno slikarstvo i realistički pristup portretu razvilo još na počecima njegovog umjetničkog razvojnog puta, u slikarskoj školi u Tivtu.

"Znatiželja me je i odvela u Firencu, na jednu od rijetkih akademija koja se još bavi tim načinom slikarstva, a na slikama su ljudi koje srećemo u svakodnevnom životu i koji prisustvom i svojom pričom inspirišu", naveo je on.

Jovićević je 2013. godine, na kraju studija, nagrađen na za najbolju sliku godine.

Mladi crnogorski slikar izlagao je više puta u Firenci i Crnoj Gori, a prvi put je u Trebinju, gdje će izložba biti otvorena 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije