Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba slika o Milutinu Milankoviću

Otvorena izložba slika o Milutinu Milankoviću
Foto: Srna | Otvorena izložba slika o Milutinu Milankoviću
Srna

KOTOR VAROŠ - U Kotor Varošu je danas otvorena izložba povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića, koja govori o životu i radu ovog srpskog naučnika i akademika.

Život i dostignuća Milankovića ilustrovani su na 28 panoa, a izložbu je organizovao Savez inovatora Republike Srpske u saradnji sa Centrom za kulturu, sport i informisanje.

Predsjednik Mjesne zajednice Kotor Varoš Stanko Tepić je istakao da je pozitivno što su mladi posjetioci prepoznali prave vrijednosti.

"Neophodno je mlađe generacije obrazovati i učiti ih vrijednostima i znanju koje su baštinili Milutin Milanković i drugi srpski naučnici koji su nemjerljivo doprinijeli svjetskoj nauci", poručio je Tepić, otvarajući izložbu u bioskopskoj sali.

Generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske Ljubiša Pašić rekao je da je izložba postavljena kako bi se prvenstveno mladi bolje upoznali o otkrićima ovog srpskog naučnika, te bili motivisani da se bave naukom.

"Kotor Varoš je deveta opština u Republici Srpskoj gdje je postavljena izložba povodom obilježavanja 140 godina od rođenja Milankovića. Za ovu godinu odredili smo 25 gradova za prezentaciju izložbe", rekao je Pašić.

Milutin Milanković je najznačajniji srpski naučnik, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu. Iza njega je ostao niz naučnih radova iz matematike, klimatologije, astronomije, geologije, geofizike, geografije i građevinarstva.

U svijetu je ostao poznat kao autor astronomske teorije klimatskih promjena kojom je objasnio misteriju ledenog doba.

Milankovića je nauka svrstala u sam vrh najvećih umova 20. vijeka.

Njegovo ime nosi po jedan krater na Mjesecu i Marsu, kao i jedan planetoid.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije