Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba umjetničkih fotografija o Hilandaru

Otvorena izložba umjetničkih fotografija o Hilandaru
Foto: Srna | Otvorena izložba umjetničkih fotografija o Hilandaru

U Rogatici je sinoć otvorena izložba 40 umjetničkih fotografija o Hilandaru svjetski poznatog autora Božidara Vitasa iz Beograda.

Vitas je rekao novinarima da je sa zadovljstvom prihvatio poziv prijatelja da u okviru "Preobraženjskih dana" svojom prvom izložbom u Rogatici osvježi program obilježavanja krsne slave opštine.

"Nadam se da će posjetioci biti zadovoljni izložbom posvećenoj Svetoj srpskoj carskoj lavri i manastiru Hilandaru, koga sam pohodio osam puta do sada i uz blagoslov igumana i bratije Hilandarske sačinio nekoliko hiljada 'svetlopisa', kako volim da kažem za fotografiju", rekao je Vitas.

On je istakao da je Hilandar kolijevka srpstva, pravoslavlja, svetosavlja, pismenosti i nauke Srba.

Vitas je rekao da je do sada izlagao na četiri kontinenta noseći fotografije mnogih srpskih znamenitih građevina, manastira i crkava po svijetu.

Od nekoliko hiljada fotografija izloženih u javnosti Vitas je naglasio da mu je najdraža ona na kojoj je njegova majka na starom seoskom bunaru s limenom kofom, koju je snimio u trenutku kada to ona nije znala.

Profesor Rade Vučićević iz Beograda, govoreći o Vitasu, međunarodnom majstoru umjetničke fotografije, rekao je da je on u svijetu "svjetlopisa" poznat pet i po decenija, te da se uz sve to tri ili četiri godine bavio i pisanjem, što ga čini kompletnim i rijetkim umjetnikom.

"On ne živi od fotografija, ali fotografija živi od njega, ona produžava, postaje beskonačna i traje dokle će biti veka i sveta", istakao je Vučićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije