Vizuelna umjetnost

Otvorena multimedijalna izložba posvećena fenomenu usamljenosti

Otvorena multimedijalna izložba posvećena fenomenu usamljenosti
Foto: Srna | Otvorena multimedijalna izložba posvećena fenomenu usamljenosti

U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena multimedijalna izložba "Mračna soba – Kamera obskura M21" Vladimira Vlačine, koja je, prema riječima autora, posvećena široko rasprostranjenom društvenom fenomenu usamljenosti.

Vlačina je pojasnio da je ova izložba doktorski umjetnički projekat i da je u pitanju višemedijska instalacija tematski bazirana na društvenim fenomenima samoće i usamljenosti, a da je lajtmotiv čovjek koji viri kroz špijunku na vratima.

"Krenuo sam od pretpostavke da se usamljeni ljudi protiv toga bore pomoću sjećanja, a jedan od načina ponašanja je gledanje kroz špijunku, pokušavaj da se uhvate trenuci tuđih života. Radi se o konceptu bijega", rekao je Vlačina novinarima.

Kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić rekao je da Vlačina ovom izložbom brani doktorat na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

"Usamljenost je fenomen koji je djelimično i nametnut, a samoća je lično osjećanje usamljenih ljudi. Vlačina taj problem posmatra iz dva rakursa. S jedne strane, to je pogled odozgo na kameru obskuru kao sliku tih usamljeničkih stanova u kojima usamljenici borave, a s druge strane sam unutrašnji doživljaj odnosno projekcija te stvarnosti vide se kroz video radove ovog umjetnika", naveo je Milić otvarajući izložbu.

Vladimir Vlačina /55/ osnovne studije grafike završio je 2005. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a magistrirao je grafiku 2013. godine.

Radi u Pozorištu Prijedor od 1993. godine u oblastima scenografije, slikarskog rada na sceni, dizajna svjetlo, zvučnog ambijenta, fotografije, kostimografije, grafičkog dizajna, digitalne animacije i karikature.

Izložba će biti otvorena do kraja sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije