Vizuelna umjetnost

Otvorena sedmodnevna izložba "Mir sa ženskim licem"

Otvorena sedmodnevna izložba "Mir sa ženskim licem"
Foto: Srna | Otvorena sedmodnevna izložba "Mir sa ženskim licem"

MODRIČA - U Modriči je večeras otvorena sedmodnevna izložba "Mir sa ženskim licem", koja je nastala 2013. godine kao rezultat saradnje istoimene inicijative i njemačkog Foruma civilne mirovne službe (Forum ZFD).

Radmila Žigić, direktor Fondacije "Lara" iz Bijeljine i koordinator inicijative "Mir sa ženskim licem", rekla je da izložba ima cilj da ispriča "žensku stranu rata" i javnost podsjeti na različite oblike stradanja, iskustava i iskušenja koje su žene proživjele u ratu, ali i da ispriča priču o aktivizmu i borbi za preživljavanje i izgradnju boljeg društva.

"Ovo je jedinstvena izložba fotografija i 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH koje su se na različite načine nosile sa izazovima nametnutim ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje", izjavila je Srni Žigićeva.

Žigićeva je navela da je prije Modriče izložba organizovana u Banjaluci, Beogradu, Sarajevu, Mostaru, Bihaću, a da će se ove godine održati i u NJemačkoj.

Izložbu u Srpskom kulturnom centru Modriča otvorila je direktor lokalnog Udruženja građana "Budućnost" Biljana Savčić, koja je istakla da je ova izložba zalog pokoljenjima da se bore za mir koji nema alternativu.

Predsjednik "Budućnosti" i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Gordana Vidović rekla je da je zadatak izložbe da pokaže šta su žene radile tokom i nakon rata da bi doprinijele uspostavljanju i jačanju mira na ovim prostorima.

Vidovićeva je dodala da žene "nisu učestvovale u kreiranju rata i mira", ali su učesnice svega što se dešavalo od početka sukoba do danas.

"Trebalo je mnogo hrabrosti i želje da se propagira mir, koji tada, kao i danas, nema alternativu", istakla je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije